ΚΟΣΜΟΣ

Εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης ζητεί η Μόσχα για τη Συρία

Εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης ζητεί η Μόσχα για τη Συρία

Η Ρωσία επιμένει να εφαρμοστεί η συμφωνία της Γενεύης για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, επανέλαβε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι με τη στάση τους επιδεινώνουν την συριακή κρίση.

Η συμφωνία για τις αρχές μιας μετάβασης στη Συρία υιοθετήθηκε στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη. Δεν περιέχει καμιά έκκληση προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία, όπως ζητούν χώρες της Δύσης και ορισμένες αραβικές καθώς και η συριακή αντιπολίτευση.

Ο Λαβρόφ κάλεσε όλα τα μέλη της Ομάδας δράσης να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο κείμενο της συμφωνίας που συνιστά -όπως είπε- «τον μόνο γρήγορο τρόπο για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετηθεί απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία της Γενεύης αλλά οι χώρες της Δύσης μπλόκαραν την πρόταση αυτή.

«Αυτοί που αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη», προειδοποίησε ο Λαβρόφ χωρίς να τους κατονομάσει και υποστήριξε πως «επιμένουν σε μια εκεχειρία που θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο στη συριακή κυβέρνηση και ενθαρρύνουν την αντιπολίτευση να κλιμακώνει τις εχθροπραξίες». «Αυτό», πρόσθεσε, «σπρώχνει τη Συρία ακόμη πιο βαθιά στον εμφύλιο πόλεμο».

Η Ρωσία «καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται και είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για συνολική δράση προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη Συρία», υπογράμμισε ο Λαβρόφ επαναλαμβάνοντας την πλήρη υποστήριξη της Μόσχας στην αποστολή του διεθνούς μεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχίμι.