ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής συνάντηση για την επίλυση της κρίσης στο Μαλί

Διεθνής συνάντηση για την επίλυση της κρίσης στο Μαλί

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Μαλί, μεταξύ αυτών και ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ντιονκουντά Τραορέ, της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), της Αφρικανικής Ένωσης, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στο Μπαμακό για να συζητήσουν για την επίλυση της κρίσης στο βόρειο Μαλί, το οποίο έχουν καταλάβει εδώ και έξι μήνες ένοπλες ισλαμιστές ομάδες.

Οι συνομιλίες έχουν στόχο να βοηθήσουν το Μαλί «να αποκαταστήσει την εδαφική του ακεραιότητα» και την ειρήνη, σύμφωνα με την επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα.

Η κρίση «ενδέχεται να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή αν δεν την διαχειριστούμε, ίσως και στην υπόλοιπη ήπειρο», είχε υπογραμμίσει η ίδια νωρίτερα.

«Η επιτυχία στο Σάχελ εξαρτάται από τη στενή συνεργασία (...) οι κάτοικοι του Μαλί μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης και τη δική μου», υπογράμμισε η Ντλαμίνι-Ζούμα. «Θα ορίσω έναν ανώτατο εκπρόσωπο για το Μαλί και θα εγκαταστήσουμε ένα μόνιμο γραφείο της Αφρικανικής Ένωσης στο Μπαμακό», κατέληξε.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον δήλωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι ο οργανισμός θα ανοίξει μόνιμο γραφείο στην πρωτεύουσα του Μαλί.

Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Τραορέ έκανε έκκληση για άμεση δράση για την ανακατάληψη του βόρειου Μαλί, καθώς όπως εκτιμά «δεν πρέπει να χάσουμε πλέον ούτε ένα δευτερόλεπτο. Είναι επείγον, πρόκειται για μια μάχη ενάντια στον χρόνο».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν ότι η κρίση στο Μαλί αποτελεί «άμεση απειλή» για την Ευρώπη και απείλησαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στις ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες.

«Αυτή η κατάσταση αποτελεί άμεση απειλή για την περιοχή του Σάχελ, καθώς και για τη Δυτική και Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη», αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή τους μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ θα διατηρήσει ανοικτή την πιθανότητα να υιοθετήσει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται με τις ένοπλες ομάδες στο βόρειο Μαλί και όσων εμποδίζουν την επιστροφή στη συνταγματική τάξη», αναφέρει ένα προσχέδιο κειμένου το οποίο αναμενόταν να εγκρίνουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΕ αναμένεται να προσφέρει τη βοήθειά της στο Μπαμακό για την αποκατάσταση της τάξης στο Μαλί με τη δέσμευση «να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης (της ΕΕ), ώστε να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση και την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Μαλί».