ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Σαρωτική νίκη των συντηρητικών

Ιαπωνία: Σαρωτική νίκη των συντηρητικών

Την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων κέρδισε το συντηρητικό κόμμα της Ιαπωνίας, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LDP επιστρέφει στην εξουσία μετά από διακοπή τριών ετών, με στόχο να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση και να «αντισταθεί» διπλωματικά στην ακμάζουσα Κίνα.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK, το LDP κέρδισε τουλάχιστον 293 έδρες επί συνόλου 480. Κέρδισε επίσης την πλειοψηφία των δύο τρίτων (320 έδρες) μαζί με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο, που θα διευκολύνει το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού σε μια Γερουσία χωρίς σαφή πλειοψηφία.

Ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός είναι ο εθνικιστής Σίνζο Άμπε -γνωστός ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής- επικράτησε, καθώς το εκλογικό σώμα της Ιαπωνίας, εμφανίζεται κουρασμένο από τη χρόνια πολιτική αστάθεια (έξι πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια). Αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού αντανακλάται από το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής 59,52%, που είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο από ότι πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ,) του σημερινού πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα, έπαθε εκλογική καθίζηση. Εξασφαλίζει λιγότερες από 60 έδρες έναντι των 308 που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο Νόντα έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του DPJ.