Με υπογραφή Πούτιν η απαγόρευση υιοθεσιών από Αμερικανούς

Με υπογραφή Πούτιν η απαγόρευση υιοθεσιών από Αμερικανούς

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο που απαγορεύει στους υπηκόους των Ηνωμένων Πολιτειών να υιοθετούν παιδιά ρωσικής καταγωγής.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η ιανουαρίου και αναμένεται να κλιμακώσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον, καθώς θεωρείται απάντηση στον «κατάλογο Μαγκνίτσκι», δηλαδή τις κυρώσεις που ενέκρινε το Κογκρέσο κατά Ρώσων που κατηγορούνται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νόμος που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ προβλέπει το πάγωμα πόρων Ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται στο θάνατο στη φυλακή το 2009 του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, καθώς και σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντίστοιχα, ο νόμος που επικυρώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Ρωσίας προβλέπει επίσης την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» Αμερικανών οι οποίοι είναι ανεπιθύμητοι στη Ρωσία και υπάρχουν υποψίες σε βάρος τους ότι παραβίασαν δικαιώματα Ρώσων πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία εστάλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Κρεμλίνο σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, περίπου 15.000 παιδιά από τη Ρωσία έχουν υιοθετηθεί από ξένους μεταξύ 2008 και 2011, περιλαμβανομένων 5.000 και πλέον από Αμερικανούς, έναντι 33.000 παιδιών που έχουν υιοθετηθεί από Ρώσους υπηκόους.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες υιοθεσίες για 52 περιπτώσεις.