Πρόβλημα στο σύστημα πέδησης η πιθανή αιτία του δυστυχήματος

Πρόβλημα στο σύστημα πέδησης η πιθανή αιτία του δυστυχήματος

Πρόβλημα στο σύστημα πέδησης του αεροσκάφους ενδεχομένως να προκάλεσε το δυστύχημα με το ρωσικό Τουπόλεφ, το οποίο το Σάββατο βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης αεροδρομίου στη Μόσχα την ώρα που τον προσέγγιζε και συνετρίβη σε γειτονικό αυτοκινητόδρομο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, δήλωσε μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ερευνούν την υπόθεση.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι εξετάζουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους για να διακριβώσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Η άτρακτος του Tupolev-204 έσπασε σε τρία κομμάτια και το αεροσκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης, αυτό θα συνάδει με την προειδοποίηση που απηύθηνε στην κρατική εταιρεία Tupolev η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των πτήσεων για επιδιόρθωση των προβλημάτων στα φρένα αυτού του τύπου αεροσκάφους, γεγονός το οποίο μπορεί να προκάλεσε ατύχημα στις 21 Δεκεμβρίου όταν ένα Tu-204 με 70 επιβαίνοντες βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου στη Σιβηρία.

"Μετά την προσγείωση ο πιλότος χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα συστήματα πέδησης του αεροσκάφους, αλλά για κάποιο λόγο (το αεροπλάνο) δεν σταμάτησε", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Μία γυναίκα, το πέμπτο μέλος του πληρώματος του αεροπλάνου της Red Wing το οποίο ταξίδευε χωρίς επιβάτες, υπέκυψε την Κυριακή στα τραύματά της, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τον πάγο, το πλήρωμα του αεροσκάφους ήταν έμπειρο με πολλές ώρες πτήσεις, σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των πτήσεων.

Η Red Wings, ο στόλος της οποίας περιλαμβάνει εννέα από τα σοβιετικής κατασκευής Tu-204, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τα αεροσκάφη της.

Τα συνεργεία διάσωσης βρήκαν αργά χθες το βράδυ το "μαύρο κουτί" του αεροσκάφους που ανήκει στην εταιρία Red Wings του ρώσου μεγιστάνα Αλεξάντερ Λεμπέντεφ.

"Το αεροσκάφος βρισκόταν σε καλή θέση για την προσγείωση, αλλά για άγνωστο λόγο δεν σταμάτησε στην πίστα του αεροδρομίου", με αποτέλεσμα να συντριβεί στον αυτοκινητόδρομο, δήλωσε ο Αλεξάντερ Νεράντκο, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών.

Το αεροσκάφος επέστρεφε άδειο, μόνο με οκταμελές πλήρωμα, από την Τσεχία. Το αεροσκάφος κόπηκε σε τρία κομμάτια, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά η οδική αρτηρία που συνδέει το Κίεβο με το Βνούκοβο--τρίτο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πλάνα από το δυστύχημα κατέγραψε η κάμερα οδηγού ενός διερχόμενου αυτοκινήτου και στη συνέχεια το βίντεο ανέβηκε στο YouTube. Στα πλάνα διακρίνεται τμήμα του αεροσκάφους να χτυπάει ένα αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο δίπλα στο αεροδρόμιο. Ο οδηγός του, πάντως, δεν τραυματίστηκε.