ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα στα κυλικεία των σχολείων έκαναν Πορτογάλοι μαθητές

Χριστούγεννα στα κυλικεία των σχολείων έκαναν Πορτογάλοι μαθητές

Καταφύγιο από την πείνα βρήκαν στα κυλικεία των σχολείων τους δεκάδες μαθητές στη Λισσαβόνα τα Χριστούγεννα, που παρέμειναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια του 15ήμερου.

Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχουν καταγραφεί 13.000 μαθητές που απειλούνται άμεσα από τον υποσιτισμό.

Ο διευθυντής μιας σχολικής μονάδας σε ένα από τα φτωχά προάστια της Λισσαβόνας, αφού είχε έρθει αντιμέτωπος με περιστατικά «λιποθυμίας μαθητών τα πρωινά της Δευτέρας έπειτα από υποσιτισμό πολλών ημερών», πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει από το κυλικείο πρωινό σε περίπου 40 μαθητές ηλικίας από 4 έως 18 ετών, από τους 800 που απαριθμεί η σχολική μονάδα.

Σε σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στη χώρα, η οποία βρίσκεται υπό τον ζυγό της δανειακής σύμβασης με την τρόικα των διεθνών δανειστών της, με αποτέλεσμα η ίδια σχολική μονάδα σχεδιάζει μάλιστα να ετοιμασθεί ώστε να ανοίξει τις πόρτες του κυλικείου και κατά τις διακοπές του Πάσχα, αυτή τη φορά για τον διπλάσιο αριθμό μαθητών.

Τα χριστουγεννιάτικα πρωινά στο κυλικείο, που χρηματοδοτήθηκαν από τα έσοδά του κατά την κανονική λειτουργία του σχολείου και από πωλήσεις διαφόρων ειδών σε σχολικές εκδηλώσεις, προορίζονταν για μαθητές «των οποίων οι γονείς έχουν μείνει άνεργοι, ή άστεγοι», επεσήμανε μία από τις κοινωνικές λειτουργούς του σχολείου.