ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η αντίδραση του Ιρσέν Κιουτσιούκ στην απόφαση ψευδοδικαστηρίου για διεξαγωγή δεύτερου γύρου στο εκλογικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εντός δέκα ημερών, η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ψευδοκυβέρνησης και λεγόμενου δήμου κατεχόμενης Λευκωσίας για την πληρωμή των δεδουλευμένων των «δημοτικών υπαλλήλων» και οι έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις μέρες αυτές είναι μερικά από τα σημερινά πρωτοσέλιδα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.



Με τίτλο «Ακόμα ένα πραξικόπημα», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στην απόφαση του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργού» των κατεχομένων Ιρσέν Κιουτσιούκ να εφεσιβάλει την απόφαση ψευδοδικαστηρίου για διεξαγωγή δεύτερου γύρου για την προεδρία του ΚΚΕ εντός δέκα ημερών, μετά την απόρριψη έφεσης του Κιουτσιούκ σε «επαρχιακό δικαστήριο» για να δοθεί περισσότερος χρόνος μέχρι το δεύτερο γύρο. Επίσης αναφέρεται στην ικανοποίηση που επικρατεί στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ψευδοκυβέρνησης και της συντεχνίας των λεγόμενων δημοτικών υπαλλήλων. Ακόμα γράφει ότι ξεσήκωσε αντιδράσεις η απόφαση για περισσότερες θέσεις εργασίας στην «αστυνομία» των κατεχομένων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Προκαλεί ανησυχία», αναφέρεται στο γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν στο ψευδοκράτος τα όσα οφείλουν σε ό,τι αφορά τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, τις άδειες οδήγησής τους ή την ανανέωση της ασφάλειάς τους με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να αυξάνονται. Ακόμα γράφει ότι ταλαιπωρήθηκαν επιβάτες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης λόγω χιονόπτωσης και ακύρωσης πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα. Αναφέρεται ακόμα στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των «βουλευτών» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό στην ψευδοβουλή με τους «βουλευτές» του ΡΤΚ να κατηγορούν το ΚΕΕ ότι οδήγησε το ψευδοκράτος στο χάος.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πολιτική δικαιολογία – Εμπορικό θαύμα», γράφει ότι παρά τις διαφωνίες και τους καυγάδες μεταξύ των Τούρκων και των Ελληνοκύπριων πολιτικών, οι Τούρκοι έμποροι πώλησαν στις ελεύθερες περιοχές κατά το έτος 2011 προϊόντα αξίας 666 χιλιάδων δολαρίων. Αλλού γράφει ότι υπεγράφη χθες η συμφωνία μεταξύ της ψευδοκυβέρνησης και του λεγόμενου δήμου κατεχομένης Λευκωσίας σχετικά με την πληρωμή των δεδουλευμένων των «υπαλλήλων» του λεγόμενου δήμου. Επίσης αναφέρεται στο θέμα του χαλουμιού και γράφει ότι το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο και ο σύνδεσμος γαλακτοκομικών προϊόντων αντέδρασε στην αίτηση των Ε/κ για καταχώρηση του χαλουμιού ως προϊόντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τίτλο «Δεν είναι δίκαιο», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι ο δικηγόρος του Ιρσέν Κιουτσιούκ Εργκίν Ουλουνάϊ, μετά από οδηγίες από τον πελάτη του, θα εφεσιβάλει την απόφαση του «δικαστηρίου» για διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας ενώ «επαρχιακό δικαστήριο» έχει ήδη απορρίψει αίτηση του Κιουτσιούκ για να δοθεί περισσότερος χρόνος αντί αυτού των δέκα ημερών. Αλλού αναφέρεται σε σύλληψη ύποπτης για εμπρησμό σε αυτοκίνητο Τ/κ δικηγόρου λόγω οικογενειακών διαφορών. Αναφέρεται ακόμα στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο και γράφει ότι κύμα κακοκαιρίας από τα Βαλκάνια πλήττει την περιοχή.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Σε ένα χρόνο 1500 πολίτες», γράφει ότι από τον Ιανουάριο 2012 μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έχουν γίνει «εξετάσεις για υπηκοότητα» σε 1500 άτομα και λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στα άτομα αυτά στα νοσοκομεία, δεν δίνεται η σημασία που πρέπει στους Τ/κ ασθενείς ενώ ο σύνδεσμος Τ/κ ιατρών κατηγορεί το ψευδοκράτος ότι δίνει «υπηκοότητα» ακόμα και σε άτομα που κρίνονται «μη κατάλληλα». Επίσης αναφέρεται στη σύλληψη του Τ/κ Τσοσκούν Αλασλάν με την κατηγορία της λαθραίας διακίνησης ζώων από τις ελεύθερες περιοχές στις κατεχόμενες.