ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στον «δήμο» Λευκωσίας, η σύλληψη ενός παραπονούμενου για τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών στα κατεχόμενα, και η σύλληψη κατά συρροή υπόπτου για απόπειρα βιασμού κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Φιλοξενούνται επίσης άλλες αστυνομικές ειδήσεις και έρευνα για την ακρίβεια των τιμών των προϊόντων στα κατεχόμενα.



Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Μετά την ζωντανή εμφάνιση…σύλληψη» και αναφέρεται στην σύλληψη του Μπουλούτ Ακατζιάν, πρόεδρος της επιτροπής όσων έχουν υποστεί ζημιές από τα υψηλά επιτόκια, ο οποίος κλήθηκε στην «αστυνομία» γιατί όταν είχε παρουσιαστεί σε εκπομπή του καναλιού Τ παρουσίασε ένα έγγραφο της Universal Bank στα κατεχόμενα που θεωρήθηκε ανακριβές. Γράφει επίσης ότι ενώ συνελήφθηκε ο Ακατζιάν που ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή, ο παρουσιαστής και ο παραγωγός της δεν συνελήφθηκαν. Αλλού γράφει ότι δύο μέρες μετά και πάλι έγιναν μαλλιά κουβάρια στον «δήμο» Λευκωσίας, όπου υποσχέθηκαν πληρωμή των οφειλόμενων μισθών μέχρι την Παρασκευή (σήμερα) αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτε.

Με τίτλο «Αναταραχή για την προκαταβολή» η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) γράφει ότι η κρίση στον «δήμο» Λευκωσίας που ειπώθηκε ότι είχε λυθεί, χθες ξέσπασε και πάλι, όταν εργαζόμενοι που δεν πληρώθηκαν άρχισαν να βρίζουν και να σπάνε φωτογραφίες του «δημάρχου» Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι. Αλλού γράφει ότι ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Αντέμ προέβη σε μια καταγγελία σοκ ότι δόθηκε η «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους έναντι ποσού 10.000 δολαρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Εμρέ Ορχάν σε διάστημα 15 ημερών επιχείρησε να βιάσει δύο γυναίκες, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και το τελευταίο του θύμα ήταν μια 21χρονη φοιτήτρια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» με τίτλο «Ανάγωγος» αναφέρεται στον Εμρέ Ορχάν που κατηγορήθηκε για απόπειρα βιασμού μιας 21χρονης γράφοντας ότι εκμεταλλεύθηκε το «δικαστικό σύστημα» αφού πλήρωσε για να αφεθεί ελεύθερος όταν κατηγορήθηκε άλλες δύο φορές για το ίδιο αδίκημα. Αλλού γράφει ότι «θα πληρώσει το κράτος, θα κοπεί από τους εργαζόμενους» και αναφέρει ότι ο «υπουργός δημοσιονομικών», Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως είναι έτοιμοι να δώσουν τα 6 εκ ΤΛ (περίπου 2,6 εκ ευρώ) αρκεί να υπογραφεί πρωτόκολλο μεταξύ του «δήμου» και των εργαζομένων του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του μέλους της ΤΜΤ Αχμέτ Αταμσόι για τον θάνατο του επίσης μέλους Αγιαλί Ζεκάι και την παρακολούθηση του Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Με τίτλο «Δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ μας» η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι αυτό δήλωσε ο Ιρσέν Κιουτσιούκ για τον Ντερβίς Έρογλου με αφορμή την στήριξη του Τ/κ ηγέτη στον ανθυποψήφιό του, Αχμέτ Κασίφ για το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ. Αλλού αναφέρεται στον «δήμο» Λευκωσίας και γράφει ότι η «κυβέρνηση» δεν έδωσε τα 6 εκ ΤΛ επειδή δεν υπήρχε απόφαση του «δημοτικού συμβουλίου» και δεν πληρώθηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έναν 44χρονο που ένιωσε αδιαθεσία και έχασε ξαφνικά τη ζωή του ενώ είχε μπει στο αυτοκίνητό του να πάει στο σούπερ μάρκετ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τώρα και κρίση προκαταβολής» αναφέρεται στον «δήμο» Λευκωσίας γράφοντας ότι χρειάζεται, σύμφωνα με την «κυβέρνηση», και η έγκριση της συντεχνίας των «δημοτικών υπαλλήλων» BES του πρωτοκόλλου που υπέγραψε ο «δήμος» με την «κυβέρνηση» για να παραχωρήσει τα 6 εκ ΤΛ για την πληρωμή δύο μηνιαίων μισθών. Αλλού αναφέρεται σε έρευνα τιμών βασικών προϊόντων που χρειάζονται σε ένα σπίτι μεταξύ κατεχομένων και Αγγλίας και βγήκαν ίδιες, όπως σημειώνει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε λεηλάτηση του ξενοδοχείου Ρεμπέκα (Rebecca hotel).