ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι ενέργειες του ψευδοκράτους σε ό,τι αφορά στο θέμα της διακοπής της παροχής ρεύματος σε αρκετές «κρατικές» υπηρεσίες από τη συντεχνία των εργαζομένων στην «Αρχή Ηλεκτρισμού», ΕΛ ΣΕΝ, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας φοιτητών που δεν έχουν πάρει ακόμα τις χορηγίες τους, η συνεχιζόμενη κρίση στον «δήμο» κατεχόμενης Λευκωσίας, οι δηλώσεις των πρώην «υπουργών» οικονομικών για πτώχευση του ψευδοκράτους είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις πέντε τ/κ εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) υπό τον τίτλο «Ηλεκτρικό σκάνδαλο» αναφέρει ότι όταν η συντεχνία των εργαζομένων στην «Αρχή Ηλεκτρισμού», ΕΛ ΣΕΝ πήρε την απόφαση να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 22 «κρατικές» υπηρεσίες λόγω χρέους, το «κράτος» δεν έκανε τίποτα, ενώ όταν υπήρξε ο κίνδυνος διακοπής στο ξενοδοχείο «Κράτος» και στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, το «κράτος» δεν το επέτρεψε και αποφάσισε να πληρώσει ένα μέρος του χρέους τους. Αλλού γράφει ότι οι φοιτητές που εδώ και μήνες δεν παραλαμβάνουν τις χορηγίες τους δυσανασχέτησαν και πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αρχικά μπροστά από τη «βουλή» και αργότερα μπροστά από το «υπουργείο» οικονομικών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) υπό τον τίτλο «Η πικρή αλήθεια» γράφει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η εισαγωγή τσιγάρων και πούρων στα κατεχόμενα έφτασε τις 160 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 60 εκατομμύρια Ευρώ). Γράφει ότι τα τσιγάρα «δεν καταλαβαίνουν από κρίση». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση της συντεχνία των εργαζομένων στην «Αρχή Ηλεκτρισμού», ΕΛ ΣΕΝ να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 25 «κρατικές» υπηρεσίες λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα χρέη τους, και γράφει ότι τον τελευταίο μήνα η συντεχνία εισέπραξε 53 εκατομμύρια ΤΛ ( περίπου 23 εκατομμύρια Ευρώ). Αλλού γράφει ότι και οι φοιτητές διαδηλώνουν έξω από τη «βουλή» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δεν έλαβαν ακόμα τις χορηγίες τους, ζητώντας μάλιστα δωρεάν παιδεία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) κάτω από τον τίτλο «Από το στρατό οι σφαίρες» γράφει ότι τρεις υπαξιωματικοί που υπηρετούν στις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ προσπαθούσαν να πουλήσουν 975 σφαίρες όπλου που ανήκουν στο στρατιωτικό απόθεμα, πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρατηρείται έλλειψη προσωπικού, συγκεκριμένα στο βαθμό του διευθυντή και βοηθού διευθυντή. Αλλού γράφει ότι κρίση στον κατεχόμενο «δήμο» Λευκωσίας δεν τελειώνει και αναφέρει ότι οι υπάλληλοι ακόμα δεν έχουν πάρει τον μισθό τους για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς και τον 13ο μισθό.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) υπό τον τίτλο «Ντροπή σας» και δημοσιεύοντας μεγάλη φωτογραφία του πάρκου, γράφει ότι το «Πάρκο Άνκαρα – Τσάλαγιαν» για το οποίο ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και του οποίου τα εγκαίνια έγιναν το 2008, μετατράπηκε σε σκουπιδαριό. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των Εργαζομένων στην «Αρχή Ηλεκτρισμού», ΕΛ ΣΕΝ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 25 ακόμα κρατικές υπηρεσίες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Μακμπουλέ Μορντογάν η οποία ήταν η νοσηλεύτρια του Μεχμέτ Εμίν Νταγασανλί ο οποίος αντιμετωπίζει ορθοπεδικές δυσκολίες, και η οποία κατηγορείται για κλοπή 500 ΤΛ ( περίπου 200 Ευρώ) από τον Νταγασανλί, συνελήφθηκε στο αεροδρόμιο από όπου θα έφευγε από τα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) υπό τον τίτλο «Βυθιστήκαμε όπως ο Τιτανικός» αναφέρεται στην τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των πρώην «υπουργών» οικονομικών Αχμέτ Ουζούν και Σαλίχ Τζοσάρ και του τέως «υπουργού» οικονομικών Ερσίν Τατάρ οι οποίοι συζήτησαν την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολλών φοιτητών με αίτημα τους την απορρόφηση τους στην αγορά εργασίας.