ΚΟΣΜΟΣ

Μήλον της έριδος η προστασία της ονομασίας προέλευσης «Château»

Μήλον της έριδος η προστασία της ονομασίας προέλευσης «Château»

Οι Ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί ξεσηκώνονται απέναντι στους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους, ενώ ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Μήλον της έριδος, η προστασία της ονομασίας προέλευσης «Château».

Η αφορμή δόθηκε το 2010, όταν οι Αμερικανοί ζήτησαν να εξάγουν στην Ευρώπη κρασιά με την καθόλου αμερικανική ονομασία «Château». Προκάλεσαν τότε την μήνιν του Γάλλου υπουργού Γεωργίας. Η συνέχεια εκτυλίσσεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ευρωβουλευτές από έξι χώρες καλούν την Κομισιόν να παρέμβει για να εμποδίσει τον σφετερισμό της ευρωπαϊκής οινικής παράδοσης.

Κατά τη γαλλική παράδοση το κρασί αποκαλείται «Château» όταν η παραγωγή και η εμφιάλωση γίνονται στον πύργο του παραγωγού και ο εκλεκτός οίνος προέρχεται αποκλειστικά από τα σταφύλια του. Οι Αμερικανοί το βλέπουν πιο χαλαρά. Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ή έστω του αμπελώνα, επισημαίνει ο Ιταλός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ντόρφμαν από την περιοχή του νοτίου Τυρόλου, ο οποίος συνυπογράφει μεν τη διαμαρτυρία προς την Κομισιόν, αλλά διαχωρίζει τη θέση του από τους ζηλωτές της οινοκαλλιέργειας.

Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Νέες ποικιλίες και ετικέτες εμφανίζονται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον Καναδά, στη Λατινική Αμερική, ακόμα και στην Κίνα.

Θα πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι; Όχι, υποστηρίζει ο Χέρμπερτ Ντόρφμαν, αρκεί να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. «Εχω αρκετή αυτοπεποίθηση ως Ευρωπαίος για να πιστεύω ότι δεν κινδυνεύουμε από τον ανταγωνισμό. Τα ευρωπαϊκά κρασιά έχουν μεγάλη επιτυχία, εξάγουμε σε όλον τον κόσμο. Πρέπει όμως να υπερασπιστούμε τις ονομασίες προέλευσης. Η επιτυχία δεν οφείλεται στο ότι κάνουμε καλό Σαντζιοβέζε ή Καμπερνέ, αλλά στο ότι διαφημίζουμε την περιοχή της Καμπανίας, του Μπορντώ, του Κιάντι. Όλα αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε» λέει ο Ιταλός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.