ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπροσωπεία Κούρδων βουλευτών θα επισκεφθεί τον Οτσαλάν

Αντιπροσωπεία Κούρδων βουλευτών θα επισκεφθεί τον Οτσαλάν

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία Κούρδων πολιτικών να επισκεφθεί τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν.


Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους βουλευτές του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σιρί Σουρέγια Οντέρ, Αλτάν Ταν και Περβίν Μπουλντάν. Οι βουλευτές θα επισκεφθούν τον Οτσαλάν στη φυλακή του Ιμραλί, το Σάββατο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές ότι κούρδοι βουλευτές που είχαν μαγνητοσκοπηθεί να αγκαλιάζουν κούρδους αντάρτες δεν θα μετάσχουν στη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΡΚΚ.

Η Άγκυρα άρχισε τον Οκτώβριο μια προσπάθεια για διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ορίζοντας ένα πλαίσιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι. Ωστόσο δεν υπάρχουν σημάδια μεγάλης προόδου από τότε που δύο κούρδοι πολιτικοί συνάντησαν τον Οτσαλάν στις 3 Ιανουαρίου.

Παλαιότερα δημοσιεύματα είχαν αναφέρει ότι ο Οτσαλάν θα καλούσε τα μέλη του ΡΚΚ σε κατάπαυση του πυρός μέσω της κουρδικής αυτής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας για αποχώρηση του ΡΚΚ από το τουρκικό έδαφος και τέλος τον αφοπλισμό του, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.