ΚΟΣΜΟΣ

Το Κονέκτικατ ενέκρινε μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

Το Κονέκτικατ ενέκρινε μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

Η βουλή της πολιτείας του Κονέκτικατ ενέκρινε νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, μετά το μακελειό του περασμένου Δεκεμβρίου σε σχολείο της πολιτείας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 παιδιών και έξι ενηλίκων.

Μετά από σχεδόν 13 ώρες συζήτησης που διήρκεσε μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, η βουλή της πολιτείας, τη οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε τα νέα μέτρα με 105 ψήφους υπέρ και 44 κατά.

Σύμφωνα με υποστηρικτές της, η νομοθεσία, που εγκρίθηκε χθες και από την τοπική Γερουσία, είναι από τις πιο αυστηρές στις ΗΠΑ.

Oι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός έρχεται σε αντίθεση με το αμερικανικό Σύνταγμα, που προστατεύει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Ο νέος νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελέγχους πριν την πώληση όπλων και απαγόρευση των γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, όπως αυτοί που είχαν χρησιμοποιηθεί στο μακελειό του Νιούταουν. Παράλληλα, διευρύνει τον ορισμό των ημιαυτόματων όπλων που απαγορεύονται στην πολιτεία.

Στην επίθεση της 14ης Δεκεμβρίου, ο δράστης χρησιμοποίησε γεμιστήρες των 30 σφαιρών για να πυροδοτήσει 154 σφαίρες μέσα σε λιγότερα από πέντε λεπτά.

Στον Ουάσιγκτον, το Κογκρέσο αναμένεται να συζητήσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή αυτό το μήνα.