ΚΟΣΜΟΣ

Made in Italy από κινεζικά χέρια

Made in Italy από κινεζικά χέρια

Πολλοί Κινέζοι μετανάστες βρήκαν την τελευταία δεκαετία δουλειά στην Ιταλία. Οι Ιταλοί τους αντιμετωπίζουν συνήθως με καχυποψία και απόρριψη. Όμως οι Κινέζοι προσαρμόζονται ήδη στην νέα τους πατρίδα.

Η μετανάστευση Κινέζων στην Ιταλία ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Οι περισσότεροι βρήκαν δουλειά σε εργοστάσια-ραφεία, που προμηθεύουν τις γνωστές επιχειρήσεις ρουχισμού. Η δουλειά είναι σχετικά απλή: Ράψιμο κουμπιών σε ζακέτες και φερμουάρ σε τζιν παντελόνια. Μετά από μερικά χρόνια ορισμένοι κινέζοι άνοιξαν στην Ιταλία τα δικά τους εργοστάσια-ραφεία. Τα τελευταία 10 χρόνια οι Κινέζοι μετανάστες στη χώρα έχουν τριπλασιαστεί, φθάνοντας συνολικά τους 200.000. Περίπου το 20% των μεταναστών στην Ιταλία είναι σήμερα Κινέζοι.

H συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ευρώπη ανάγκασε αρκετούς ιταλικούς οίκους μόδας να κλείσουν. Κατά συνέπεια μειώθηκε ζήτηση στα κινεζικά εργοστάσια-ραφεία. Έτσι πολλοί κινέζοι μετανάστες όμως η Γε Πέι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα στην παροχή υπηρεσιών. Με τη νέα της δουλειά, όμως, η νεαρή κινέζα μαθαίνει ταυτόχρονα τη γλώσσα και ενσωματώνεται καλύτερα στην ιταλική κοινωνία.

ΠΗΓΗ DW