ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Το Εργατικό Κόμμα καθαίρεσε την πρωθυπουργό Γκίλαρντ

Αυστραλία: Το Εργατικό Κόμμα καθαίρεσε την πρωθυπουργό Γκίλαρντ

Νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναμένεται να είναι ο Κέβιν Ραντ, μετά την επικράτησή του επί της Τζούλια Γκίλαρντ στη δραματική εσωκομματική εκλογή, ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφική ήττα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.


Ο Ραντ, ένας πρώην διπλωμάτης που ομιλεί τη μανδαρινική, κέρδισε την ψηφοφορία στο Εργατικό Κόμμα με 57 ψήφους έναντι 45 της Γκίλαρντ. Η Γκίλαρντ είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτούνταν από την πολιτική αν έχανε την ψηφοφορία.

Η αλλαγή της ηγεσίας πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια σειρά δημοσκοπήσεων που έδειξαν ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας της Γκίλαρντ μπορεί να έχανε μέχρι και 35 έδρες στις επόμενες εκλογές, δίνοντας στη συντηρητική αντιπολίτευση μια μαζική πλειοψηφία στο 150μελές κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως επίσης πως ο Ραντ είναι δημοφιλέστερος μεταξύ των ψηφοφόρων και πως η επιστροφή του στην πρωθυπουργία, την οποία έχασε τον Ιούνιο του 2010 από την Γκίλαρντ, θα μπορούσε να μειώσει την έκταση της εκλογικής ήττας του Εργατικού Κόμματος.

Η αλλαγή από την Γκίλαρντ στον Ραντ είναι απίθανο να έχει σημαντικές συνέπειες στην ασκούμενη πολιτική, καθώς αμφότεροι είναι ισχυροί υποστηρικτές της στρατιωτικής συμμαχίας της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ και της ενίσχυσης των σχέσεων με τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας, την Κίνα.