ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Σενάρια συγκυβέρνησης... ελληνικού τύπου

Πορτογαλία: Σενάρια συγκυβέρνησης... ελληνικού τύπου

Συνεχίζονται στην Πορτογαλία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για το πώς θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση της χώρας, μετά την παραίτηση του υπουργού οικονομικών Βιτόρ Γκασπάρ και αυτήν του υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ήσσονος κόμματος της συμπολίτευσης, Πάουλο Πόρτας, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Μετά τις εκκλήσεις να υπάρξει επειγόντως μια "διασαφήνιση" της κατάστασης από τις Βρυξέλλες και τον πανικό που προκλήθηκε στα ευρωοπαϊκά χρηματιστήρια, ο Κοέλιο διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης που ανέμεναν διάφοροι αναλυτές, η ηγεσία του CDS-PP, του ήσσονος κόμματος της αντιπολίτευσης, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος το βράδυ της Τετάρτης να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό ώστε "να βρουν μαζί μια βιώσιμη λύση για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας". Η πρώτη τους χθεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε "ιδιαίτερα εποικοδομητική" από πηγές της πορτογαλικής πρωθυπουργίας.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο ελπίζει να παρουσιάσει –μετά τη νέα συνάντησή του με τον Πόρτας σήμερα– μια διευθέτηση για την έξοδο της χώρας από την κυβερνητική κρίση στον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί του το απόγευμα.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζητά επίμονα πρόωρες εκλογές, με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, να προτείνει σαν πιθανή ημερομηνία την 29η Σεπτεμβρίου. "Θεωρούμε ότι η Πορτογαλία πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην ύπαρξη μίας κυβέρνησης με συνοχή και δύναμη", δήλωσε ο Σεγκούρο.

Ο πολιτικός αναλυτής Αντόνιο Κόστα Πίντο, σχολιάζοντας στο Reuters την πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία, επισημαίνει: "Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ο πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία, δίνοντας όλες τις πιθανές παραχωρήσεις στον Πόρτας. Αν αποτύχει αυτό, ωστόσο, δύσκολα θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές".

Το "κλειδί" της πολιτικής κρίσης λοιπόν είναι ο Πάουλο Πόρτας, για τον οποίο πολλοί δεν αποκλείουν να εξασφαλίσει μία "αναβάθμιση" στην πορτογαλική κυβέρνηση, προκρίνοντας ένα σενάριο ενισχυμένης συγκυβέρνησης σαν αυτό που προέκυψε στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πολιτικά στελέχη του κόμματος να μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο.