ΚΟΣΜΟΣ

Οι αστυνομικοί σκύλοι της Μολδαβίας πρέπει να «μιλούν» τη Ρουμανική

Οι αστυνομικοί σκύλοι της Μολδαβίας πρέπει να «μιλούν» τη Ρουμανική

Στη Μολδαβία οι υπηρεσιακοί σκύλοι θα πρέπει να καταλαβαίνουν μόνο μία γλώσσα – τη ρουμανική. Σχετικό νόμο ενέκρινε η κυβέρνηση στη βάση της συμφωνίας, που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών της Μολδαβίας και της Ρουμανίας. Ο νόμος αυτός αφορά τους σκύλους που βρίσκονται σε δημόσια υπηρεσία.

Τώρα στο κυνολογικό κέντρο του Κισινάου οι ειδικοί εκπαιδεύουν 22 σκύλους, κυρίως για την υπηρεσία συνοριοφύλαξης και την ανίχνευση ναρκωτικών. Εν τω μεταξύ, κάποιοι σκύλοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην Ουκρανία, κι αυτοί καταλαβαίνουν εντολές αποκλειστικά στα ρωσικά. Τα υπόλοιπα τετράποδα εκπαιδεύονταν στο Κισινάου, όπου οι εντολές δίνονταν στα ρουμανικά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επανεκπαίδευση ενός σκύλου ώστε να καταλαβαίνει εντολές σε άλλη γλώσσα είναι πρακτικά αδύνατη. Ο Γκενάντι Μπίβολ, ανώτατος επιθεωρητής-εκπαιδευτής σκύλων, δήλωσε:

Στους σκύλους η διαμόρφωση του νευρικού συστήματος ολοκληρώνεται μέχρι το πρώτο χρόνο. Σε αυτήν την ηλικία σταθεροποιούνται τα αντανακλαστικά του σκύλου, συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών εντολών. Αν προσπαθήσει κάποιος να του απευθυνθεί σε άλλη γλώσσα, ο σκύλος δεν θα καταλάβει τίποτα.

Από τη μια πλευρά, οι ειδικοί χαιρετίζουν την απόφαση για τη γλωσσική ενοποίηση της εκπαίδευσης των τετράποδων κατοικιδίων. Κατά τη διάρκεια της τελωνειακής και της συνοριακής υπηρεσίας, της ανίχνευσης ναρκωτικών οι υπάλληλοι μπορεί να δυσκολευτούν να προσανατολιστούν άμεσα, σε ποια γλώσσα να δίνουν τις εντολές στο σκύλο. Αλλά από την άλλη, αμέσως προέκυψαν πολλά προβλήματα. Έτσι, για παράδειγμα, οι εκπαιδευτές σκύλων δε διαθέτουν επαρκή εξειδικευμένη βιβλιογραφία στα ρουμανικά. Ο διευθυντής του κυνολογικού κέντρου, Λεονίντ Μπέλι, σημείωσε:

Στη χώρα μας απουσιάζουν εξειδικευμένα βιβλία στα ρουμανικά. Θα σας πω και το εξής: στην ίδια τη Ρουμανία δεν υπάρχουν τέτοια βιβλία! Αυτό αποτελεί πρόβλημα για εμάς, αφού δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε χωρίς θεματική βιβλιογραφία!

Παρεμπιπτόντως, στην ίδια τη Ρουμανία λόγω της έλλειψης ειδικών εγχειριδίων, τους σκύλους εκπαιδεύουν στην εκτέλεση εντολών όχι στα ρουμανικά, αλλά στα γαλλικά ή τα γερμανικά. Γιατί για τους σκύλους της Μολδαβίας επέλεξαν τα ρουμανικά, για τους ειδικούς παρέμεινε μυστήριο.