ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Ξανάνοιξε μετά τις πλημμύρες ο αυτοκινητόδρομος στο Ακαπούλκο

Μεξικό: Ξανάνοιξε μετά τις πλημμύρες ο αυτοκινητόδρομος στο Ακαπούλκο

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Ακαπούλκο με την πόλη του Μεξικού ξανάνοιξε σήμερα εν μέρει στην κυκλοφορία, το οποίο θα επιτρέψει την απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες στο θέρετρο αυτό του νοτίου Μεξικού εδώ και μία εβδομάδα.

«Ξαναρχίζει η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ακαπούλκο-Μεξικό», ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών στον λογαριασμό του στο Twitter λίγο πριν από τις 20:00 ώρα Ελλάδος. Από τις εξόδους του Ακαπούλκο, όπου από την Κυριακή μπορούσε να φύγει κανείς μόνον αεροπορικώς, επιτρέπεται να περάσουν προς το παρόν μόνον λεωφορεία και ιδιωτικής χρήσεως οχήματα.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων θα μπορούν να κυκλοφορήσουν από αργότερα σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Φεντερίκο Ντομίνγκες το πρωί περίπου 100 λεωφορεία με τουρίστες ήταν έτοιμα να αναχωρήσουν για την πρωτεύουσα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 τουρίστες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ακαπούλκο, μια από τις ζώνες που επλήγησαν σφόδρα από τον κυκλώνα Μανουέλ. Περίπου 15.000 τουρίστες μπόρεσαν να απομακρυνθούν αεροπορικώς τις τελευταίες ημέρες. Χθες σχεδόν 5.000 εξοργισμένοι τουρίστες είχαν αποκλείσει για περίπου μισή ώρα μια σημαντική λεωφόρο στο Ακαπούλκο για να ζητήσουν να επιταχυνθεί η απομάκρυνσή τους.

Οι δύο καταιγίδες που έπληξαν ταυτοχρόνως το Μεξικό, στις ακτές του στον Ειρηνικό και σε αυτές στον Ατλαντικό, έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, ενώ οι πληγέντες υπολογίζονται σε περισσότερους από 200.000 και αυτοί που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε 50.000. Την ίδια ώρα από χθες το βράδυ δεν έχει καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί τί συνέβη σε ένα ελικόπτερο της ομοσπονδιακής αστυνομίας που πετούσε πάνω από τις ορεινές ζώνες του νοτίου Μεξικού.

Το πιο τραγικό γεγονός της καταστροφής αυτής που πλήττει το Μεξικό εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα ήταν μια κατολίσθηση που σημειώθηκε την Δευτέρα στο ορεινό χωριό Λα Πιντάδα, στην πολιτεία Γκερέρο, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου αγνοείται επισήμως η τύχη 68 ανθρώπων.