16.000 κουνέλια θα θανατωθούν στη Σκωτία

16.000 κουνέλια θα θανατωθούν στη Σκωτία

Χιλιάδες κουνέλια θα θανατωθούν σε ένα νησί της Σκωτίας καθώς κρίθηκαν υπεύθυνα για την καταστροφή των τάφων και για τις κατολισθήσεις που σημειώνονται εκεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός για τη διαφύλαξη της σκωτσέζικης κληρονομιάς.

«Υπάρχουν περισσότερα από 16.000 κουνέλια στο νησί Κάνα, επιφανείας 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό μόλις 12 κατοίκους» εξήγησε εκπρόσωπος του National Trust of Scotland. Επειδή ο αριθμός των κουνελιών έχει αυξηθεί υπερβολικά «πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «προκαλούν καταστροφές» στο περιβάλλον και στα κτίσματα.

«Τα κουνέλια σκάβουν στα νεκροταφεία και ξεθάβουν τα οστά», είπε μία κάτοικος του Κάνα, η Γουίνι Μακίνον, 51 ετών. «Τρώμε ένα σωρό πίτες με κουνέλι αλλά δεν καταφέραμε να τα περιορίσουμε», πρόσθεσε.

Η τελευταία καταστροφή, μια κατολίσθηση, σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αποδίδεται αφενός στις βροχές και αφετέρου στο γεγονός ότι τα κουνέλια είχαν σκάψει το χώμα, αποδυναμώνοντας το. Ως αποτέλεσμα, ο μοναδικός δρόμος του νησιού έγινε αδιάβατος και το κόστος για τη μεταφορά υλικών για την επισκευή του είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Το σχέδιο μείωσης του αριθμού των κουνελιών θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα Χριστούγεννα. Η εκπρόσωπος είπε ότι η πιθανότερη μέθοδος για την εξόντωσή τους είναι το κυνήγι τους με ντουφέκια.