Αυστηρότερη χορήγηση ιθαγένειας θα ζητήσει η γαλλική Δεξιά

Αυστηρότερη χορήγηση ιθαγένειας θα ζητήσει η γαλλική Δεξιά

Η γαλλική Δεξιά σκοπεύει να εκμεταλλευθεί το σκάνδαλο με τη 15χρονη Λεονάρντα Ντιμπράνι για να δυναμιτίσει ένα από τα θεμέλια του «Δημοκρατικού Συμφώνου»: το δικαίωμα όσων γεννιούνται σε μια χώρα να αποκτήσουν την ιθαγένεια. Ήδη, πολλά στελέχη του UMP λένε πως δεν πρέπει να παρέχεται η γαλλική υπηκοότητα «στα παιδιά των παρανόμων».

 

Ο επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει μέχρι το τέλος του χρόνου στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που θα περιορίζει τη χορήγηση της γαλλικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία από ξένους γονείς. «Είναι φυσιολογικό ένα παιδί που γεννιέται στη Γαλλία από γονείς που έφτασαν στη χώρα παρανόμως να γίνεται αυτομάτως Γάλλος;» διερωτήθηκε ο Κοπέ. «Η απάντησή μου είναι όχι».

Την ιδέα αυτή την υποστηρίζει εδώ και 25 χρόνια το Εθνικό Μέτωπο. Ο ίδιος ο Κοπέ την είχε θίξει για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο, με συνέντευξη που έδωσε στο υπερσυντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelles.

Η υπόθεση Λεονάρντα αποτελεί ακόμη ένα σύμπτωμα της στροφής που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί στη Γαλλία, ζητώντας να περιοριστούν τα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και γενικότερα όσων ζητούν πολιτικό άσυλο. Οι τρεις αυτές κατηγορίες περιγράφονται από τους πολιτικούς αυτούς ως «λαθρομετανάστες».

Η απέλαση της οικογένειας Ντιμπράνι δείχνει ότι οι ιδέες της ακροδεξιάς έχουν «μολύνει» ακόμη και τους σοσιαλιστές. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δεν διστάζει να ασπαστεί τις ξενόφοβες και ρατσιστικές θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τους Ρομά και τους βούλγαρους και ρουμάνους μετανάστες.

Το παράδοξο είναι ότι ο Βαλς βγήκε ενισχυμένος από αυτή την υπόθεση, ενώ ο πρόεδρος Ολάντ βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς αποφάσισε να αναμιχθεί προσωπικά και να ταχθεί υπέρ της επιστροφής της Λεονάρντα στη Γαλλία — αλλά χωρίς την οικογένειά της. Η κυβέρνηση δύσκολα όμως μπορεί να κρύψει το ρήγμα που έχει ανοίξει ανάμεσα στον Βαλς και τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό.