ΚΟΣΜΟΣ

Πώς «πιάστηκε» ο πιο καταζητούμενος «βασιλιάς» ναρκωτικών του κόσμου

Πώς «πιάστηκε» ο πιο καταζητούμενος «βασιλιάς» ναρκωτικών του κόσμου

Σκηνή από ταινία θυμίζει η σύλληψη του Μεξικάνου «βασιλιά» των ναρκωτικών Joaquin Guzman, γνωστό ως «El Chapo» που έγινε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.

Ο Guzman βρισκόταν...στην διάσημη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, αλλά και στην λίστα των πιο περιζήτητων κατηγορουμένων της αστυνομίας.

Για να είναι απόλυτα βασισμένη σε «σενάριο» ταινίας η ιστορία του, ο Μεξικάνος ήταν παντρεμένος με πρώην εστεμμένη της ομορφιάς και ο τρόπος της μέχρι πρότινος διαφυγής του, εμπνευσμένη από το καλύτερο φίλμ δράσης.

Ο «βασιλιάς» των ναρκωτικών είχε καταπακτή στο μπάνιο των σπιτιών του που οδηγούσε σε ένα λαβύρινθο στοών κάτω από τη γη.

Όπως περιγράφει δημοσιογράφος του Accociated Press που «βάδισε» στα τούνελ, ο βαρόνος είχε εγκαταστήσει σε αυτά φωτισμό, ακόμα και air condition.

Ο εντοπισμός του- για τον οποίο συνεργάστηκαν στενά, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Μεξικό και των ΗΠΑ αλλά και υπηρεσίες μετανάστευσης των δύο χωρών- έγινε αρχικά στις 16 Φεβρουαρίου, σε μία από τις επαύλεις του.

Σε όλες τις εξοχικές βίλες που είχε στον Ειρηνικό Ωκεανό υπήρχε το ίδιο σύστημα διαφυγής με τις υπόγειες στοές, κάτω από τις μπανιέρες που ήταν συνδεδεμένες με το αποχετευτικό σύστημα των πόλεων.

Η περιγραφή του δημοσιογράφου που βάδισε στα τούνελ

Ο δημοσιογράφος του AP περιγράφει:

” Περπάτησα σε μία από τις σήραγγες που ήταν μέσα στην λάσπη και στο νερό για να κατέβω σε ένα «κανάλι» περίπου 700 μέτρων πιο κάτω, ανοίγοντας μία καταπακτή. ‘Εμεινα άφωνος με την επένδυση ξύλου που είχε το τούνελ, ήταν σαν καμπίνα σε σκάφος .Το πέρασμα είχε φωτισμό αλλά και κλιματισμό. Στο τέλος του τούνελ ήταν μία μπλε σκάλα που συνδεόταν με ένα από τα σπίτια του, που οι αρχές λένε πως χρησιμοποιείτο ως κρησφύγετο».

Τώρα, ο «άρχοντας» των ναρκωτικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές κατηγορίες, αφού διακινούσε το εμπόρευμά του σε 54 περίπου χώρες.

Επτά ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των Σικάγο, Σαν Ντιέγκο, Νέα Υόρκης και Τέξας, έχουν ήδη εκδώσει κατηγορητήρια εις βάρος του, για λαθρεμπόριο κοκαΐνης και ηρωίνης , για εγκληματικές πράξεις, δολοφονίες και εκβιασμούς.