ΚΟΣΜΟΣ

Φαμπιούς: «Όχι» σε αντιπαράθεση Ρωσίας- Ε.Ε. για την Ουκρανία

Φαμπιούς: «Όχι» σε αντιπαράθεση Ρωσίας- Ε.Ε. για την Ουκρανία

O υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι όλος ο κόσμος οφείλει να βοηθήσει την Ουκρανία να εξέλθει από την κρίση και ζήτησε "να μην τίθενται σε αντιπαράθεση από τη μια πλευρά η Ρωσία και από την άλλη η ΕΕ".


"Πρέπει όλοι οι εταίροι συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας να μπορέσουν βοηθήσουν την Ουκρανία", δήλωσε σήμερα ο Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, κρίνοντας ότι θα ήταν "βαρύ" η Μόσχα να αποσύρει την υποστήριξή της στη χώρα.

"Η Ουκρανία είναι στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συνεπώς δεν πρέπει να τίθενται σε αντιπαράθεση από τη μια πλευρά η Ρωσία και από την άλλη η ΕΕ", τόνισε τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και η Μόσχα απειλεί να αναστείλει τη χρηματοδοτική της στήριξη.

Όταν ρωτήθηκε για τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ μπορεί να αναλάβει δράση "μόνο αν βοηθήσει το ΔΝΤ".

"Πρέπει να συζητηθεί ταχύτατα η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας. Πρέπει αρχικά το ΔΝΤ να στηρίξει, αυτό προϋποθέτει επίσης μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι πολύ εύκολες", δήλωσε.

Χθες η Μόσχα αμφισβήτησε τη νομιμότητα και τις "δικτατορικές μεθόδους" των νέων ουκρανικών αρχών, οι οποίες στράφηκαν προς τη Δύση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2014-2015.

Παράλληλα οι νέες αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για μαζικές δολοφονίες σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αφού είχε προηγηθεί η αποπομπή του, μετά τις πολύνεκρες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Την επομένη της επίσκεψης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, το Κίεβο αναμένει σήμερα την άφιξη του δεύτερου στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ουίλιαμ Μπερνς ο οποίος αναμένεται να στηρίξει τη νέα ηγεσία και να ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής και οικονομικής ανάκαμψης.