ΚΟΣΜΟΣ

Οι δορυφόροι έλαβαν σήμα του εξαφανισμένου Βoeing 777

Οι δορυφόροι έλαβαν σήμα του εξαφανισμένου Βoeing 777

Δορυφόροι εντόπισαν νέο σήμα του εξαφανισμένου αεροσκάφους που αγνοείται εδώ και έξι μέρες.

Κι ενώ η αγανάκτηση των συγγενών μετατρέπεται σε οργή, νέα στοιχεία κάνουν την εμφάνιση τους που όμως δυστυχώς αποδεικνύονται μάταια.

Οι δορυφόροι επικοινωνίας έλαβαν ηλεκτρονικούς παλμούς από το εξαφανισμένο αεροσκάφος. Δεν μπόρεσαν όμως να δώσουν κάποια συγκεκριμένη ένδειξη για το πού βρίσκεται το Μπόινγκ.

Τα σήματα αυτά βοηθούν να επικοινωνήσει το αεροσκάφος με τον πύργο ελέγχου σε περίπτωση που υπάρχει κατάσταση επείγουσας ανάγκης αλλά η εταιρεία Malaysia Air Lines δεν το είχε προμηθευτεί.

MALA1

Ωστόσο δε θεωρείται ότι το λαμβανόμενο σήμα περιείχε κάποια πληροφορία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στους ερευνητές της αεροπορίας.

Στο μεταξύ νέα τροπή είχε πάρει το θρίλερ νωρίς το πρωί όταν δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι το Μπόινγκ παρέμεινε στον αέρα για περίπου τέσσερις ώρες μετά τη στιγμή που εξέπεμψε το τελευταίο του στίγμα.

MALA2

Η πληροφορία αυτή οδηγεί τις αμερικανικές αρχές στην εξέταση ενός νέου σεναρίου σχετικά με την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ωστόσο αμφισβητήθηκε από τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας.

MALA3


«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε», ήταν η επίσημη απάντηση του υπουργού Μεταφορών της Μαλαισίας για το τι έχει συμβεί, ενώ προχώρησε σε διάψευση του δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας ανακοίνωσε ακόμα ότι δεν ευσταθεί το σενάριο στο οποίο γίνεται λόγος για τέσσερις ώρες πτήσης του Boeing 777 πριν εκείνο δώσει το τελευταίο του στίγμα, όπως σημειώνει το δίκτυο Sky News.

mala4


Οι αρχές της Μαλαισίας αρνήθηκαν επίσης ότι έχουν προχωρήσει σε έρευνες στις οικίες των μελών του πληρώματος του αεροσκάφους.
Ο υπουργός τόνισε, πάντως ότι οι έρευνες όσο υπάρχει ελπίδα θα συνεχιστούν, ενώ ανακοίνωσε πως σήμερα συνολικά 43 πλοία και 40 αεροσκάφη ψάχνουν για το «χαμένο» αεροσκάφος.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του αεροσκάφους εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο το Μπόινγκ να άλλαξε κατεύθυνση "με στόχο να χρησιμοποιηθεί αργότερα για κάποιον άλλον λόγο".

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αεροπλάνο με 239 επιβαίνοντες ενδεχομένως να ταξίδεψε 3.500 επιπλέον χιλιόμετρα (2.200 μίλια) υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κι ίσως να πλησίασε την πακιστανική μεθόριο ή σε κάποιον προορισμό στον Ινδικό Ωκεανό ή στην Αραβική Θάλασσα.

Το τελευταίο στίγμα του στα ραντάρ δόθηκε το Σάββατο λίγο μετά τη 1:30 πμ (τοπική ώρα), δηλαδή λιγότερο από μία ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ, κι ενώ πετούσε βορειοανατολικά κατά μήκος του Κόλπου της Ταϊλάνδης και κατευθυνόταν προς το Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Όσο υπάρχει «αχτίδα ελπίδας» δεν θα σταματήσουμε τις έρευνες

Νέα αποκάλυψη για το χαμένο αεροπλάνο στη Μαλαισία

Άκαρπες οι έρευνες για τα συντρίμμια του χαμένου αεροσκάφους