ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί φοβίζει η συντριπτική νίκη Ερντογάν

Γιατί φοβίζει η συντριπτική νίκη Ερντογάν

Έντονος προβληματισμός μετά το πολιτικό αναβάπτισμα του Τούρκου Πρωθυπουργού μέσα από την εκλογική του υπεροχή στις εκλογές

Η εκλογική υπεροχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας έγινε δεκτή με ρίγη ανατριχίλας τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι αυτή η εκλογική επιτυχία, λύνει τα «χέρια» στον Ερντογάν ώστε να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό και αυτοκρατορική συμπεριφορά, απ' ότι έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, άλλοτε βγάζοντας στον δρόμο τις αστυνομικές δυνάμεις για να δείρουν διαδηλωτές και άλλοτε φιμώνοντας την σύγχρονη μορφή έκφρασης της δημοκρατίας μέσω των social media.

Πλέον ο Ερντογάν είναι περισσότερο από ποτέ νομιμοποιημένος ώστε όχι απλά να συνεχίσει αυτές τις πρακτικές αλλά ακόμα και να τις ενισχύσει.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού πάγωσαν στην κυριολεξία από το εκλογικό αποτέλεσμα που κάνει επί της ουσίας τον Ερντογάν να επιστρέφει «νικητής καβάλα στο άλογο», όπως εύστοχα σχολίαζε ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Και μετά από αυτό τι; Η απάντηση έρχεται να δοθεί από την εκτίμηση ότι πλέον καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ να επιχειρήσουν μία διακριτική «ανατροπή» του Ερντογάν κατά το πρότυπο άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως έγινε στην Αίγυπτο ή την Λιβύη.

Στο ερώτημα «πώς θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό στον Ερντογάν;» η απάντηση είναι ότι θα το έκαναν εύκολα, αν δεν είχε μεσολαβήσει σε συντριπτική κλίμακα η εκλογική του νίκη.

Τώρα όμως ο Ερντογάν γίνεται και πάλι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ο απόλυτος ηγεμόνας της Τουρκίας, δίνοντάς του τα περιθώρια να συνεχίσει να κινείται στην Μέση Ανατολή με τρόπο απρόβλεπτο σε σχέση με τους σχεδιασμούς Αμερικανών και Ευρωπαίων στην ευρύτερη περιοχή.

«Και όλα αυτά εμάς σε τι μας επηρεάζουν;» αναρωτιέται κάποιος. Η απάντηση είναι απλή: όσο ο Εντοργάν ισχυροποιείται πολιτικά τόσο σε πιο ανεξέλεγκτο ηγέτη εξελίσσεται. Και όσο στο εσωτερικό του ψάχνει τρόπους να επιδείξει πολιτική πυγμή, τόσο κερδίζει έδαφος η επιλογή που λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την δημιουργία μίας τεχνητής κρίσης με την γειτονική της χώρα, την Ελλάδα, κάτι που αποζητά και το στρατιωτικό κατεστημένο για να επιβεβαιώσει τον θεσμικό του ρόλο σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, που εξελίσσεται στην Τουρκία μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών.

Γι' αυτό και έχουν απόλυτο δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία γεννά απειλές και ανησυχίες για τον ρόλο μίας χώρας που η πολιτική ηγεσία της την σέρνει σε επικίνδυνες ατραπούς αυταρχισμού με επιπτώσεις που εκτείνονται πέραν των τουρκικών συνόρων...

Διαβάστε επίσης:

Νέες εντάσεις στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας

Τουρκία: Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Ερντογάν σκληραίνει τη στάση του μετά τη νίκη στις εκλογές