ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστινιακά Εδάφη:Φόρο τιμής από τον Τούρκο πρεσβευτή στους 10 Τούρκους του Mavi Marmara

Παλαιστινιακά Εδάφη:Φόρο τιμής από τον Τούρκο πρεσβευτή στους 10 Τούρκους του Mavi Marmara

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη δήλωσε σήμερα σε τελετή που έγινε στην Γάζα ότι η χώρα του "δεν θα ξεχάσει" τους δέκα πολίτες της που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση εναντίον του στολίσκου που έπλεε προς την Γάζα το 2010.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε την Δευτέρα εντολή για την σύλληψη τεσσάρων πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στις 31 Μαΐου του 2010 στην επιδρομή αυτή στον στολίσκο που προσπαθούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας. Η απόφαση αυτή μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για την αποκατάσταση πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους.

"Ο τουρκικός λαός δεν θα ξεχάσει", σημείωσε ο πρεσβευτής Μουσταφά Σαρνίτς, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεων που έκανε στα αραβικά μπροστά από το μνημείο που έχει εγερθεί στον αλιευτικό λιμένα της Γάζας στη μνήμη των Τούρκων ακτιβιστών που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή. Πάνω στο μνημείο αυτό έχουν χαραχτεί τα ονόματα των εννέα "μαρτύρων", καθώς ο δέκατος πέθανε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (κοινοβουλίου) Άχμαντ Μπάχαρ χαιρέτισε "την Τουρκία υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία επιμένει στην άρση της πολιορκίας της Γάζας".

Οι Σαρνίτς και Μπάχαρ επιβιβάστηκαν στην συνέχεια σε ένα πλοίο που ήταν στολισμένο με τουρκικές σημαίες συνοδεία νεαρών Παλαιστινίων, γυναικών και ανδρών, για να ρίξουν στην θάλασσα ένα στεφάνι στη μνήμη των δέκα Τούρκων που έχασαν την ζωή τους.

Την 31η Μαΐου 2010 Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν σ' ένα στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια που είχε αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη για να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Η επιχείρηση αυτή στοίχισε τη ζωή, μετά τον θάνατο και του 51χρονου Ουγκούρ Σοϊλεμέζ την περασμένη εβδομάδα, σε 10 τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στη ναυαρχίδα του στολίσκου, το Μαβί Μαρμαρά, το οποίο είχε ναυλωθεί από την ισλαμική μκο ΙΗΗ.

Διαβάστε επίσης:

Ένας ακόμη Τούρκος νεκρός από την ισραηλινή επίθεση Μαβί Μαρμαρά το 2010