ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Σαμάρα

Ιράκ: Ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Σαμάρα

Ένα τμήμα της πόλης Σαμάρα, στο βόρειο Ιράκ, κατέλαβαν Σουνίτες αντάρτες, φτάνοντας σε απόσταση βολής από ένα σιιτικό τέμενος το οποίο στο παρελθόν είχε πυροδοτήσει μια διαδογματική σύγκρουση στη χώρα.

Η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος του κλιμακούμενου πολέμου μεταξύ της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ και των εξτρεμιστών ανταρτών που τον τελευταίο χρόνο έχουν ενισχυθεί και έχουν ανακτήσει εδάφη, ιδίως στις δυτικές επαρχίες που συνορεύουν με τη Συρία.

Οι σουνίτες αντάρτες ανατίναξαν ένα αστυνομικό τμήμα που απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Σαμάρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Στη συνέχεια προωθήθηκαν με φορτηγά στην πόλη, εξαπολύοντας επιθέσεις σε σταθμούς ελέγχου στην πορεία τους.

Αφού μπήκαν στην πόλη από τα ανατολικά και τα δυτικά, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το δημαρχείο και το πανεπιστήμιο και ύψωσαν και στα δύο κτίρια το μαύρο λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Κατέλαβαν επίσης τα δύο μεγαλύτερα τεμένη της Σαμάρας, ενώ ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα την «απελευθέρωση» της πόλης, καλώντας τους κατοίκους να ενωθούν μαζί τους, στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) που έχουν εξαπολύσει εναντίον της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από την πόλη, οι αντάρτες έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το ιερό Ασκάρι, η καταστροφή του οποίου το 2006 είχε πυροδοτήσει τη χειρότερη σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ, μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.
«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Δεν έχουμε κοιμηθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση στις 3:30 το πρωί», είπε ένας κάτοικος στο πρακτορείο Ρόιτερς, συμπληρώνοντας: «Είδα κάποιους από αυτούς να περνούν μπροστά από το σπίτι μας: ήταν ένοπλοι με μακριές γενειάδες και αφγανική ενδυμασία, που επέβαιναν σε ένα φορτηγό».

Στην πόλη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ στάλθηκαν ενισχύσεις από τη Βαγδάτη που έφτασαν λίγο μετά το μεσημέρι. Μια πηγή από νοσοκομείο της Σαμάρας ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν εκεί οι σοροί έξι αστυνομικών και ότι άλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας χαρακτήρισε την κατάσταση «φρικτή» και είπε ότι ελεύθεροι σκοπευτές και αντάρτες οπλισμένοι με ρουκετοβόλα έχουν βάλει στο στόχαστρο κέντρα διοίκησης κοντά στο ιερό Ασκάρι, το οποίο προστατεύεται από τρεις ζώνες ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν δύο πόλεις στην επαρχία Άνμπαρ που συνορεύει με τη Σαλαχουντίν, όπου βρίσκεται η Σαμάρα. «Η κατάσταση όσον αφορά στην ασφάλεια είναι ιδιαίτερα εύθραυστη τώρα στη Σαλαχουντίν και δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι αντάρτες να επεκταθούν περισσότερο. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος», δήλωσε από την πλευρά του ο Σαμπχάν Μουλά Σιάντ, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε επίσης και στο Μπαΐτζι, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σαμάρας, καθώς είναι διάχυτος ο φόβος ότι οι αντάρτες θα προωθηθούν προς τα εκεί. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Σουλεϊμάν Μπεγκ την οποία είχαν καταλάβει οι ισλαμιστές στις αρχές του έτους.

Ο Σιάντ εξήγησε ακόμη ότι ακόμα και αν ο στρατός καταφέρει να ανακαταλάβει τη Σαμάρα, οι αντάρτες απλώς θα υποχωρήσουν στα περίχωρά της, απειλώντας άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχουντίν.
Τον Μάρτιο, ένοπλοι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές εισέβαλαν στο δικαστήριο και το δημαρχείο της πόλης, μένοντας μέσα για αρκετές ώρες, μέχρι να τα ανακαταλάβει η αστυνομία και ο στρατός.

Διαβάστε ακόμα:

Κορνουάλη: Καρχαρίας παραλίγο να καταπιεί κολυμβητή! (video)

Ινδία: Ο βιασμός κάποιες φορές είναι σωστός!

Χαμένο Boeing: Ηχητικό ντοκουμέντο από τη συντριβή του στον Ινδικό;