ΚΟΣΜΟΣ

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε την «άμεση και χωρίς όρους» απελευθέρωση του Ισραηλινού

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε την «άμεση και χωρίς όρους» απελευθέρωση του Ισραηλινού

Την παραβίαση από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς της τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ζητώντας «την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη».

Ο Μπαν «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την παραβίαση της εκεχειρίας (. . .) που αποδίδεται στη Χαμάς», όμως υπογράμμισε ότι «ο ΟΗΕ δε διαθέτει τα μέσα για να επαληθεύσει ανεξάρτητα τι συνέβη ακριβώς».

«Είναι σοκαρισμένος και βαθιά απογοητευμένος από αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο οποίος διάβασε την ανακοίνωση του Μπαν.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την επανάληψη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

«Ο γενικός γραμματέας καλεί και τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στην (εφαρμογή της) τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην οποία είχαν συμφωνήσει, η οποία δυστυχώς διήρκησε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα», επεσήμανε επίσης ο Ντιζαρίτς.

Εξάλλου, ο Μπαν ζήτησε «από αυτούς που ασκούν επιρροή στους πρωταγωνιστές (της σύγκρουσης) να κάνουν τα πάντα για να τους πείσουν να σεβαστούν την ανθρωπιστική εκεχειρία», ενώ αναφερόμενος στο θάνατο των δύο Ισραηλινών στρατιωτών και την απαγωγή ενός τρίτου, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «αυτό αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον πληθυσμό της Γάζας, το Ισραήλ και πέραν αυτού».

«Τέτοιες πρωτοβουλίες επαναφέρουν το ερώτημα για την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων που δίνει η Χαμάς στον ΟΗΕ», καταλήγει ο Μπαν στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμα:

Εκκενώνεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Μυστήριο με περίτεχνα αγρογλυφικά σε Ρωσία και Γερμανία! (videos)