ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον εννέα Ιάπωνες έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους

Τουλάχιστον εννέα Ιάπωνες έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους

Εννιά Ιάπωνες υπήκοοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφερε ο Τόσιο Ταμογκάμι, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ιαπωνίας, επικαλούμενος έναν Ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο, όμως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισήμανε σήμερα ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Ο Ταμογκάμι, ο οποίος σήμερα είναι στέλεχος ενός νέου, μικρού κόμματος, έγραψε στο ιστολόγιό του πως ο Νισίμ Μπεν Σιτρίτ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, τον ενημέρωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εννέα Ιάπωνες έχουν ενταχθεί στο ΙΚ.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη Ιαπώνων υπηκόων στην εξτρεμιστική οργάνωση, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές».

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στο Τόκιο για σχόλια, ούτε κάποιος εκπρόσωπος των ΥΠΕΞ του Ισραήλ και της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με τον Ταμογκάμι, πέραν του αριθμού, δεν του δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για τη δράση των Ιαπώνων στις τάξεις του ΙΚ από στον Νισίμ Μπεν Σιτρίτ κατά τη συνάντησή τους. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη θέση του πρεσβευτή της χώρας του στην Ιαπωνία.

«Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο», δήλωσε ο Ταμογκάμι. «Ήταν ολιγόλογος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το κείμενο στο ιστολόγιο του Ταμογκάμι η συνάντηση του με τον Ισραηλινό αξιωματούχο έγινε την 12η Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ.

Περίπου 1.000 νεοσύλλεκτοι από την Ασία —από την Ινδία ως τον Ειρηνικό— πιστεύεται ότι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ για να πολεμήσουν στη Συρία ή και το Ιράκ, ανέφερε χθες ο ναύαρχος Σάμιουελ Λοκλίαρ, ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η δήλωσή του έγινε μετά την απειλή εξτρεμιστών στις Φιλιππίνες ότι θα σκοτώσουν έναν Γερμανό όμηρο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που ήγειρε εκ νέου ανησυχίες για το ότι το είδος του εξτρεμισμού που προβάλλουν οι τζιχαντιστές κερδίζει υποστηρικτές και στην περιοχή αυτή.

Διαβάστε επίσης: Κάμερον: Η επέμβαση στο Ιράκ «θα πάρει χρόνια»