ΚΟΣΜΟΣ

Η ποινή του Πιστόριους ενδέχεται να αναθεωρηθεί

Η ποινή του Πιστόριους ενδέχεται να αναθεωρηθεί

Να… αναθεωρηθεί, μέσα στο 2015, ενδέχεται η δίκη του Παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης από τον Οκτώβριο, έχοντας καταδικαστεί για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπμ πριν από ένα χρόνο, μετά την έφεση που άσκησε την Τρίτη (4/11) η εισαγγελία της Νοτίου Αφρικής στην απόφαση καταδίκης του για ανθρωποκτονία από αμέλεια, χαρακτηρίζοντάς την «σοκαριστικής ελαφρότητας».

«Η καταδίκη σε 5 χρόνια φυλάκισης (...) είναι σοκαριστικής ελαφρότητας, ανάρμοστη και δεν θα είχε ποτέ εκδοθεί από ένα λογικό δικαστήριο», ανέφερε η εισαγγελία στο αίτημα αναθεώρησης που κατέθεσε στο δικαστήριο και το οποίο διένειμε στον Τύπο.

Στην ετυμηγορία που εξέδωσε τη 12η Σεπτεμβρίου, η δικαστής Θοκοζίλε Μασίπα είχε αποφασίσει ότι ο Πιστόριους δεν ήταν ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, αλλά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε μέρος του δικαστικού κόσμου, αλλά και σφοδρές επικρίσεις.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν ο κατηγορούμενος, τη στιγμή που πυροβολούσε, είχε επίγνωση ότι θα μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Εάν η απάντηση είναι θετική η δικαστής θα έπρεπε να εκδώσει μία απόφαση για φόνο εκ προθέσεως.

Επιπλέον η ίδια η δικαστής, περιγράφοντας το αιτιολογικό της απόφασής της, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πιστόριους «γνώριζε ότι το δωμάτιο του μπάνιου είναι ένας περιορισμένος χώρος και ότι δεν υπήρχε κανένα μέσο διαφυγής για το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα».

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «η ταυτότητα του θύματος δεν ελήφθη υπόψη προκειμένου να καθοριστεί ο βαθμός της ποινικής ευθύνης», όπως υπενθύμισε η εισαγγελία στην προσφυγή της με την οποία ζητεί την αναθεώρηση.

«Η καταδικαστική απόφαση είναι σοκαριστική και ανάρμοστη για έναν κατηγορούμενο που ήταν οπλισμένος, είχε την πρόθεση να ανοίξει πυρ, περπάτησε έως το μπάνιο και πυροβόλησε 4 φορές γνωρίζοντας ότι ένα ανθρώπινο ον βρισκόταν πίσω από την πόρτα της τουαλέτας», καταλήγει η εισαγγελία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση της δίκης θα μπορούσε να διεξαχθεί σε ένα διάστημα 6 μηνών ή περισσότερο κυρίως γραπτώς και δεν απαιτεί παρά ελάχιστες ακροάσεις…

Σχετικές ειδήσεις