ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιωτικοί οι περισσότεροι αυτονομιστές

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιωτικοί οι περισσότεροι αυτονομιστές

Πάνω από 32.000 άνδρες, εκ των οποίων οι περίπου 10.000 είναι Ρώσοι στρατιωτικοί, μετρούν οι δυνάμεις των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Ως σήμερα 32.400 πρόσωπα μάχονται στο έδαφος του Ντονμπάς, ανάμεσα στους οποίους από 6.000 ως 10.000 είναι στρατιωτικοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και οι υπόλοιποι, μισθοφόροι από το εξωτερικό και κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας», υποστήριξε ο Ολεξάντρ Ροζμαζνίν, στέλεχος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού, σημειώνοντας πως μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, 300 περίπου Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 190 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Ο Ροζμαζνίν ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους μισθοφόρους είναι Τσετσένοι, πιστοί στον πρόεδρο της δημοκρατίας του ρωσικού Καυκάσου, τον Ραμζάν Καντίροφ, ενώ η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα είναι οι Ρώσοι Κοζάκοι.

«Πέρα από Ρώσους, ο ουκρανικός στρατός έχει αιχμαλωτίσει μισθοφόρους από το Ισραήλ, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και τη Βραζιλία», πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, οι δηλώσεις πάντως του δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι Κίεβο και Δύση έχουν κατηγορήσει ξανά και ξανά τη Ρωσία ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και ότι έχει αναπτύξει τακτικές δυνάμεις της στο ουκρανικό έδαφος.

Από την άλλη, η Μόσχα, η οποία παραδέχεται ότι υποστηρίζει πολιτικά τους αυτονομιστές, δεν σταματά να διαψεύδει κάθε στρατιωτική εμπλοκή της στην ένοπλη σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.300 ανθρώπους αφότου ξέσπασε, τον περασμένο Απρίλιο…

Σχετικές ειδήσεις