ΚΟΣΜΟΣ

«Συγγνώμη» του Rolling Stone για άρθρο περί ομαδικού βιασμού

«Συγγνώμη» του Rolling Stone για άρθρο περί ομαδικού βιασμού

Σε μία αναπάντεχη κίνηση προχώρησε το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, ζητώντας συγγνώμη για άρθρο του που αναφερόταν σε έναν ομαδικό βιασμό ο οποίος φέρεται να συνέβη στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου είχε προκαλέσει αγανάκτηση, σοκ, διαδηλώσεις φοιτητών, μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας των διαβόητων «αδελφοτήτων» στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο για τη σεξουαλική βία στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Σε αυτό περιγραφόταν ο φερόμενος ομαδικός βιασμός μιας πρωτοετούς φοιτήτριας, που αναφέρεται μόνο με το μικρό της όνομα (Τζάκι), από επτά άνδρες, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι της αδελφότητας ΦΚΨ για τη μύηση νέων μελών το 2012.

Παραδόξως και έπειτα από αίτημα της καταγγέλλουσας, η αρθρογράφος του Rolling Stone, Σαμπρίνα Ρούμπιν Έρντελι, δεν επικοινώνησε με τους φερόμενους δράστες του βιασμού, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να έχει πιστέψει τυφλά τις καταγγελίες.

Παρόλα αυτά το άρθρο δεν έχει αποσυρθεί από τον ιστότοπο του περιοδικού, όμως σε αυτό έχει προστεθεί ένα σημείωμα του γενικού διευθυντή του Rolling Stone, Ουίλ Ντέινα.

Στο σημείωμα προς τους αναγνώστες, ο Ντέινα επισημαίνει ότι νέες πληροφορίες αποδεικνύουν κάποιες «αναντιστοιχίες στην εκδοχή της Τζάκι για τα γεγονότα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κάναμε λάθος που την εμπιστευτήκαμε».

«Προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία την άδικη ντροπή και ταπείνωση που πολλές γυναίκες νιώθουν μετά από μια σεξουαλική επίθεση και λυπούμαστε τώρα που αποφασίσαμε να μην επικοινωνήσουμε με τους φερόμενους δράστες για να μάθουμε την εκδοχή τους. Λαμβάνουμε όλα αυτά σοβαρά υπόψη και ζητάμε συγγνώμη από οποιονδήποτε ενδέχεται να επηρεάστηκε από το άρθρο», προσθέτει ο Ντέινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδελφότητα ΦΚΨ δημοσίευσε μια ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει την εκδοχή της Τζάκι για τα γεγονότα, επισημαίνοντας τις ανακρίβειες στην ιστορία της. Αναφέρει ότι η αδελφότητα δεν είχε διοργανώσει πάρτι το Σαββατοκύριακο της 28ης Σεπτεμβρίου 2012, τη νύχτα που φέρεται να έγινε η επίθεση, ενώ τονίζει ότι οι νέες εγγραφές μελών γίνονται μόνο το εαρινό εξάμηνο και όχι το χειμερινό.

«Καμία τελετή σεξουαλικής βίας δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας μύησης των νέων μελών στην αδελφότητα», υπογραμμίζει η ΦΚΨ.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι πάντως ένα σημαντικό θέμα για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Τον Σεπτέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι μία γυναίκα στις πέντε έχει δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια των σπουδών της, όμως μόνο το 12% των περιπτώσεων έχουν καταγγελθεί…

Σχετικές ειδήσεις