ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δύναμη κατοχής οι ξένοι τζιχαντιστές

Συρία: Δύναμη κατοχής οι ξένοι τζιχαντιστές

Σύροι βλέπουν με καχυποψία τους ξένους που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών, φοβούμενοι προσπάθεια έξωδεν παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας τους.

Είναι κοινό μυστικό ότι σουνιτικά κράτη γύρω από τη Συρία, στήριζαν και χρηματοδοτούσαν από παλιά αντικαθεστωτικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ, έστω κι αν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προκάλεσε τον Οκτώβρη κρίση στις σχέσεις της αμερικανικής διοίκησης και των συμμάχων της, κατηγορώντας την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υποδαυλίζουν έναν πόλεμο μεταξύ σουνιτών και σιιτών στη συριακή επικράτεια, παρέχοντας οικονομική, στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη σε «εξτρεμιστικά στοιχεία».

Οι ξένοι που πολεμούν στη Συρία δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην είσοδό τους στη χώρα, αφού τα ατέλειωτα χιλιόμετρα της μεθορίου με την Τουρκία δεν ονομάζονται τυχαία «ο αυτοκινητόδρομος των τζιχαντιστών». Η προσέγγιση κοντινών στα σύνορα αεροδρομίων ήταν για μεγάλο διάστημα, ένα πρώτο βήμα πιο κοντά στο "πέρασμα" ενώ στη συνέχεια οι αρχές και οι συνοριακοί φρουροί θα έκαναν τα στραβά μάτια. «Τα πρώτα δύο χρόνια του πολέμου, υπήρχαν εικονικά μόνο, σύνορα», λένε κάτοικοι της περιοχής που εξηγούν πώς την περίοδο της μεγάλης κυκλοφορίας τζιχαντιστών το 2012, έκαναν αμέτρητα δρομολόγια, μπρος-πίσω στο αεροδρόμιο μεταφέροντας στα σύνορα ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν μιλούσαν καν αραβικά.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι τουλάχιστον 15 χιλιάδες άνθρωποι από περισσότερες από 80 χώρες έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία τα τελευταία χρόνια για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών. Ένοπλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις στις χώρες αυτές καλωσόρισαν στην αρχή τους ξένους μαχητές αλλά η όλο και μεγαλύτερη επιρροή που ασκούν, διαμορφώνοντας άλλες ισορροπίες όσον αφορά τη σύνθεση της αντικαθεστωτικής κίνησης έχει εξοργίσει πολλούς Σύρους, που θεωρούν ότι αυτοί οι τζιχαντιστές αποτελούν στην ουσία μια έξωθεν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.
Όσοι πηγαίνουν την κουβέντα ακόμη πιο μακριά μιλούν για δύναμη κατοχής και κατηγορούν τους συμπατριώτες τους που επιτρέπουν ή και ενθαρρύνουν αυτή τη διείσδυση. «Μισώ τους Σύρους περισσότερο απ' ό,τι αυτούς τους ξένους μαχητές. Γιατί συμβάλλουν στην καταστροφή της Συρίας;» σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα Guardian, δημοσιογράφος από τη Νταΐρ εσ-Ζορ.

Πάντα η αλήθεια έχει παραπάνω από μια πλευρές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
(Πηγή: Guardian)

Σχετικές ειδήσεις