ΚΟΣΜΟΣ

Την απελευθέρωση της Ν. Σαφτσένκο ζητούν οι πρεσβευτές ΗΠΑ και Καναδά

Την απελευθέρωση της Ν. Σαφτσένκο ζητούν οι πρεσβευτές ΗΠΑ και Καναδά

Πολλοί διπλωμάτες και πολιτικοί απηύθυναν έκκληση σήμερα για την απελευθέρωση της Νάντιας Σαφτσένκο, της Ουκρανής πιλότου και βουλευτίνας που κρατείται σε φυλακή της Ρωσίας και συνεχίζει εδώ και 22 ημέρες την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει.

"Προσπαθήστε τώρα, παραβλέποντας τις γιορτές και το πρόγραμμά σας. Έχουμε ελάχιστο χρόνο για να σώσουμε τη Νάντια", ανέφερε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο στην έκκλησή της προς τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο και ξένους ηγέτες.

"Αυτές οι ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για την υγεία της Νάντιας", συνεχίζει η ανακοίνωση της Τιμοσένκο η οποία είχε πραγματοποιήσει και αυτή πολλές φορές απεργία πείνας την εποχή που ήταν φυλακισμένη.

Η Σαφτσένκο ξεκίνησε απεργία πείνας στα μέσα Δεκεμβρίου για να καταγγείλει το γεγονός ότι δεν της είχε παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. "Η οικογένεια της Σαφτσένκο την έχει ανάγκη πριν από τα Χριστούγεννα" (σ.σ. με το παλαιό ημερολόγιο γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου), έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία, Τζέφρι Πιάτ.

"Απελευθερώστε τη Σαφτσένκο γιατί η απαγωγή και η κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου (...) παρά τη βουλευτική ιδιότητά τους είναι άσχημο πράγμα", τόνισε εξάλλου ο πρεσβευτής του Καναδά, Ρόμαν Γουόσακ.

Η Νάντια Σαφτσένκο συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τη Μόσχα—το Κίεβο επιμένει ότι αιχμαλωτίστηκε από τους αυτονομιστές αντάρτες και παραδόθηκε στη Ρωσία. Κατηγορείται για "φόνο εκ προμελέτης" δύο δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία, όπου πολεμούσε ως εθελόντρια. Σύμφωνα πάντα με τις ρωσικές αρχές, η πιλότος ήταν αυτή που ενημέρωσε τον ουκρανικό στρατό για τη θέση των δύο Ρώσων δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν από βλήμα όλμου.

Η ρωσική δικαιοσύνη έχει παρατείνει την προφυλάκισή της μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις