ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέες προειδοποιήσεις για ανθρωπιστική καταστροφή

Συρία: Νέες προειδοποιήσεις για ανθρωπιστική καταστροφή

Για μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, που σπαράσσεται από τον εμφύλιο, προειδοποιούν Σύροι γιατροί, οι οποίοι συνντώνται στο Παρίσι.

Έλλειψη φαρμάκων, ιατρικού υλικού, γιατρών και επανεμφάνιση ασθενειών που μέχρι τώρα θεωρείτο ότι είχαν εξαλειφθεί, αναφέρουν Σύροι γιατροί που συναντώνται στο Παρίσι και προειδοποιούν για «μια ιατρική και ανθρωπιστική καταστροφή» στη χώρα τους, η οποία σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο.

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη, καταστροφική και σε πολλές περιοχές της Συρίας δεν υπάρχει ιατρική παρουσία», δήλωσε ο δρ. Ουμπάιντα αλ Μούφτι ένας Γαλλοσύρος γιατρός μέλος της Ένωσης Συριακών Οργανώσεων Ιατρικής Βοήθειας (UOSSM), ένα δίκτυο γιατρών μέσα και έξω από τη Συρία, στη διάρκεια συνάντησής του με τους δημοσιογράφους στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, λειτουργούν μόνο πέντε νοσοκομεία, εκ των οποίων τα τρία μερικώς, στο ανατολικό τμήμα της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων όπου ζουν 360.000 άνθρωποι περικυκλωμένοι από τον συριακό στρατό.

«Δεν υπάρχουν περισσότεροι από 30 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Εκτός από τους τραυματίες του πολέμου, βλέπουμε να επανεμφανίζονται ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση και ο τύφος», επεσήμανε το δρ. Αμπντελαζίζ, ένας γιατρός από το Χαλέπι, που αποκάλυψε μόνο το μικρό του όνομα για λόγους ασφαλείας.
Ένας άλλος γιατρός χαρακτήρισε «ανυπόφορη» την κατάσταση στην ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, μια περιοχή που είναι περικυκλωμένη εδώ και δύο χρόνια από τις κυβερνητικές δυνάμεις και όπου «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια».+

Στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, «οι γιατροί μπορούν να εργαστούν, όμως δεν έχουν καμία υποστήριξη από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές αυτές», διηγείται ένας γιατρός.

Στη Ράκα, προπύργιο του ΙΚ στη βόρεια Συρία όπου ζουν 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι, «δεν υπάρχει καμία γυναικολογική, μαιευτική ή παιδιατρική υπηρεσία», εξήγησε ο γιατρός αυτός.
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι, το 80% των τοκετών στη Συρία γίνονται στο σπίτι και μεγάλο μέρος των παιδιών πλέον δεν εμβολιάζεται.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις