ΚΟΣΜΟΣ

Οφέλη Λεπέν από τον «αποκλεισμό» της από την πορεία ειρήνης

Οφέλη Λεπέν από τον «αποκλεισμό» της από την πορεία ειρήνης

Πολιτικές επιπτώσεις για τον αποκλεισμό της από τη μαζική πορεία διαμαρτυρίας της Κυριακής, βλέπει η Μαρίν Λεπέν. Οφέλη αντίθετα εκτιμούν αναλυτές.

Μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Μαρίν Λεπέν, βλέπουν αναλυτές μετά τον «αποκλεισμό» της από την πορεία που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή σε ένδειξη ειρηνικής διαμαρτυρίας για το μακελειό στη Charlie Hebdo.

Όπως εκτιμούν, η απόφαση των κυβερνώντων Σοσιαλιστών της Γαλλίας να αποκλείσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο από την πορεία για την αιματηρή επίθεση, ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ για τους ίδιους, καθώς θα οδηγήσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να επιλέξουν τη Μαρίν Λεπέν κι όχι τους αντιπάλους της, εν μέσω των φόβων για νέες επιθέσεις ισλαμιστών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα έκκληση για εθνική ενότητα σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Ωστόσο το αίσθημα ενότητας, είχε διάρκεια λίγων ωρών, καθώς οι διοργανωτές της πορείας ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχει χώρος» για το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο.

«Η ιδέα της εθνικής ενότητας έχει υπονομευθεί πλήρως και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες» δήλωσε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Monde χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποκλειστεί η ιδία από την ομάδα των ηγετών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων που θα ηγηθούν στην πορεία έναν «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό».

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί δήλωσε αργότερα ότι «οποιοσδήποτε το επιθυμεί και νιώθει ότι τον αφορά» μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία. Ο πρόεδρος Ολάντ εξάλλου συναντήθηκε με τη Μαρίν Λεπέν, όπως επίσης και με άλλους ηγέτες κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η Λεπέν ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να λάβει διάφορα μέτρα σε απάντηση στην αιματηρή επίθεση της Τετάρτης, μεταξύ αυτών την έξοδο της Γαλλίας από τον χώρο Σένγκεν.
Σύμφωνα με την κυρία Λεπέν, «πρέπει να βρεθούμε σε θέση να απαντήσουμε στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο ισλαμιστικός φονταμενταλισμός».

Αναλυτές σημειώνουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να αποκομίσει οφέλη από τον αποκλεισμό της και την προθυμία που έδειξε να χρησιμοποιήσει σκληρότερη γλώσσα για να περιγράψει την επίθεση, ενόψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν φέτος σε δήμους και περιφέρειες στις οποίες προβλέπεται ότι οι Σοσιαλιστές θα υποστούν περαιτέρω μεγάλες απώλειες.

K. TZ.

Σχετικές ειδήσεις