ΚΟΣΜΟΣ

«Έχουσιν άφεσιν οι πράκτορες» λέει η CIA

«Έχουσιν άφεσιν οι πράκτορες» λέει η CIA

H CIA δεν θα τιμωρήσει τους πράκτορες που κατηγορήθηκαν ότι κατασκόπευαν τις εργασίες της επιτροπής έρευνας της Γερουσίας για τη χρήση βασανιστηρίων.

H CIA δεν θα τιμωρήσει τους πράκτορες που κατηγορήθηκαν από τη Γερουσία ότι κατασκόπευαν τις εργασίες της επιτροπής έρευνας για τη χρήση βασανιστηρίων, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Σε ανακοίνωσή της, η CIA αναφέρει ότι συμφώνησε στα πορίσματα ενός εσωτερικού πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο εκτιμά πως οι πέντε πράκτορες που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση αυτή «ενήργησαν λογικά» και ότι «καμιά πειθαρχική ποινή δεν κρίνεται απαραίτητη» να τους επιβληθεί.

Οι πράκτορες είχαν κατηγορηθεί από τη Γερουσία ότι είχαν ψάξει στους υπολογιστές ενός δικτύου, του "RDINet", που δημιουργήθηκε ειδικά από τη CIA για τους κοινοβουλευτικούς οι οποίοι θα πραγματοποιούσαν την έρευνα. Το δίκτυο αυτό που βρίσκεται σε αυστηρά φυλασσόμενο κτίριο στη Βιρτζίνια, τους επέτρεπε την πρόσβαση σε εσωτερικά δεδομένα της υπηρεσίας για τη χρήση «προωθημένων ανακριτικών μεθόδων».

Η Γερουσία και η CIA δεν είχαν υπογράψει επίσημη ή ανεπίσημη, συμφωνία «για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη διερεύνηση ενδεχόμενης παραβίασης της ασφάλειας» κατά τη χρήση του RDINet από τους κοινοβουλευτικούς ερευνητές.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι ενέργειες της CIA παραβίασαν τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών», αντέδρασε η δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας κατά τη θητεία που μόλις ολοκληρώθηκε. «Λυπάμαι πολύ που κανένας στη CIA δεν ευθύνεται γι αυτό».

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις