ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Σαφείς αιχμές προς Μέρκελ, απροθυμία εμπλοκής σε πόλεμο

Πούτιν: Σαφείς αιχμές προς Μέρκελ, απροθυμία εμπλοκής σε πόλεμο

Καμία διάθεση να εμπλακεί η Ρωσία σε πόλεμο με οποιαδήποτε χώρα δεν έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρότι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δεν ταιριάζει καθόλου στη Μόσχα μία κατάσταση κατά την οποία ένας ηγέτης χώρας υποδεικνύει στους υπόλοιπους το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πράξουν.

Πρόκειται για τις πρώτες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου μετά τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή (06/02) με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ, όπου και συζητήθηκαν τα τεκταινόμενα στην ανατολική Ουκρανία.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η ανάπτυξή μας με διάφορα μέσα. Υπάρχει μία προσπάθεια να διαταραχθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη… με έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη που θέλει να παραμείνει τέτοιος με τη σκέψη πως του επιτρέπονται τα πάντα ενώ στους άλλους επιτρέπεται μόνο ό,τι επιτρέπει και μόνο προς τα συμφέροντά του», δήλωσε ο Πούτιν φωτογραφίζοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Αυτή η παγκόσμια τάξη δεν θα ταιριάξει ποτέ στη Ρωσία. Όμως δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, αντίθετα επιθυμούμε να συνεργαστούμε με όλους», τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με εργατικά συνδικάτα στην πόλη Σότσι.

Ο Πούτιν επανέλαβε πως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Νομίζω ότι στο τέλος οι κυρώσεις δεν θα φέρουν χαρά σε κανέναν και πως δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές με μία χώρα σαν τη δική μας αν και όντως μας προκαλούν ζημιά. Θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να αυξήσουμε το επίπεδο της κυριαρχίας μας, περιλαμβανομένης της οικονομίας», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σχετικές ειδήσεις