ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συμφωνία για τη Συρία κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς τον Άσαντ

ΗΠΑ: Συμφωνία για τη Συρία κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς τον Άσαντ

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν μία πολιτική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για τη Συρία, χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στον σύρο ηγέτη, δήλωσε αργά χθες το βράδυ σε τούρκους αξιωματούχους ο αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν, ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Άσαντ, παρότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργότερα ανακοίνωσε ότι δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στον σύρο ηγέτη και ότι η Ουάσινγκτον ποτέ δεν θα διαπραγματευόταν μαζί του.

Τα σχόλια του Κέρι προκάλεσαν επικρίσεις στην Τουρκία--μία από τους σφοδρότερους αντιπάλους του Άσαντ-- με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση με τον σύρο ηγέτη θα ήταν σαν να αντάλλασσε χειραψία με τον Αδόλφο Χίτλερ.

"Ο στρατηγός Άλεν επανέλαβε ότι η θέση των ΗΠΑ σχετικά με τον Άσαντ δεν έχει αλλάξει ", αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα σε ανακοίνωσή της έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο αμερικανός αξιωματούχος στην Άγκυρα.

"Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι (ο Άσαντ) έχει χάσει κάθε νομιμότητα για να κυβερνά, ότι οι συνθήκες στη Συρία υπό την διακυβέρνησή του έχουν οδηγήσει στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους κι άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι εξακολουθούμε να αναζητούμε μία πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη συριακή κρίση η οποία στο τέλος δεν θα περιλαμβάνει τον Άσαντ".

Ο Άλεν είχε "εποικοδομητικές συνομιλίες" με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου αργά χθες το βράδυ και χαιρέτισε την στήριξη της Τουρκίας προς την εκπαίδευση μελών της αναγνωρισμένης από την Άγκυρα συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις