ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η πόλη Κουντούζ κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Η πόλη Κουντούζ κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν έθεσαν σήμερα, Κυριακή 21 Ιουνίου υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή που γειτονεύει με την Κουντούζ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του βόρειου Αφγανιστάν, γεγονός που εντείνει τους φόβους των κατοίκων για μια ενδεχόμενη κατάληψή της από τους ισλαμιστές.

Η "εαρινή επίθεση" των Ταλιμπάν, που ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο τον Απρίλιο, είναι ήδη η πιο αιματηρή που έχει καταγραφεί την τελευταία 15ετία, μετά την ανατροπή του καθεστώτος τους, το 2001. Ιδιαίτερα σφοδρές είναι οι συγκρούσεις στην επαρχία Κουντούζ η οποία αντιμετωπίζει πλέον οξεία ανθρωπιστική κρίση.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την περιφέρεια Τσαρντάρα, δίπλα στην Κουντούζ, μετά από μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της, ο Μοχάμεντ Γιούσουφ Αγιούμπι. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Γύρω στο μεσημέρι σήμερα, η γραμμή του μετώπου βρισκόταν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων δυτικά της Κουντούζ, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε στην περιοχή, είπε ότι ακούγονταν σποραδικά πυρά.

Ο στρατηγός Μουράντ Άλι Μουράντ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι σήμερα το βράδυ προγραμματιζέται να γίνει μια αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Τσαρντάρα και την απελευθέρωση 70 στρατιωτών που έχουν περικυκλωθεί από τους Ταλιμπάν.

Από νωρίς πάντως, δεκάδες οικογένειες φεύγουν από την Τσαρντάρα αναζητώντας καταφύγιο στην Κουντούζ. "Αυτοί δεν είναι μουσουλμάνοι" είπε για τους Ταλιμπάν μια 60χρονη γυναίκα που κατευθυνόταν προς την πόλη, εξηγώντας ότι είναι "απαράδεκτο" να πολεμούν ενώ έχει ξεκινήσει το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας του Ισλάμ.

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που η Κουντούζ απειλείται από τους Ταλιμπάν. Στα τέλη Απριλίου οι ισλαμιστές είχαν φτάσει σε απόσταση 6 χιλιομέτρων αλλά απωθήθηκαν από τον στρατό.

Η πτώση της Κουντούζ θα αποτελούσε μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ο οποίος είχε δεσμευτεί το 2014 να επαναφέρει την ειρήνη σε όλη τη χώρα. Αυτό όμως αποδεικνύεται πολύ δύσκολο. Οι Αφγανοί στρατιώτες βρίσκονται για πρώτη φορά μόνοι στην πρώτη γραμμή του μετώπου καθώς η αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις