ΚΟΣΜΟΣ

Το Λονδίνο θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Κίτο για το άσυλο που παρέχει στον Ασάνζ

Το Λονδίνο θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Κίτο για το άσυλο που παρέχει στον Ασάνζ

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στην κυβέρνηση του Ισημερινού αναφορικά με την απόφασή της να παράσχει άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία της στο Λονδίνο και να εμποδίσει μ' αυτόν τον τρόπο την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα.

"Ο Ισημερινός πρέπει να αναγνωρίσει πως η απόφασή του να παράσχει άσυλο στον κ. Ασάνζ πριν από περισσότερο από τρία χρόνια εμπόδισε την ομαλή πορεία της δικαιοσύνης", αναφέρει σε δήλωσή του ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Χιούγκο Σουάιρ.

Στη δήλωση προστίθεται πως ανατέθηκε στον πρεσβευτή της Βρετανίας στο Κίτο να προβεί σ' "αυτή την επίσημη διαμαρτυρία σήμερα ενώπιον της κυβέρνησης του Ισημερινού".

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφού οι σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως έβαλαν στο αρχείο τις έρευνες για τρεις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ λόγω παραγραφής. Διευκρίνισαν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες για μια κατηγορία για βιασμό που διατυπώθηκε το 2010 σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks.

Σχετικές ειδήσεις