ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Γαλλία

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Γαλλία

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Μπράιζαχ αμ Ράιν (νοτιοδυτικά της χώρας), πραγματοποίησαν Γερμανοί αστυνομικοί, μια ενέργεια που κατά τα φαινόμενα συνδέεται με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη - Περίπου 700 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα με την Αυστρία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι Γερμανοί αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην άκρη μιας γέφυρας στο Ρήνο, η οποία συνδέει την Αλσατία της Γαλλίας με την κοινότητα Μπράιζαχ αμ Ράιν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, διεξήγαγαν επί δύο ώρες ελέγχους σε φορτηγά και αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Γαλλία.

Οι αστυνομικοί σταματούσαν συστηματικά τα φορτηγά και ρωτούσαν τους οδηγούς για τον προορισμό τους, ωστόσο δεν έψαχναν όλα τα οχήματα.

Υπό τα βλέμματα των αιφνιδιασμένων οδηγών, που είδαν με έκπληξη να ξαναρχίζουν οι έλεγχοι στα σύνορα, σταμάτησαν και αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα, καθώς και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι συνταξιούχων.

«Με το άνοιγμα των συνόρων στην Αυστρία πλημμυρίσαμε από πρόσφυγες», εξήγησε ένας αστυνομικός, ο Τόμας Γκέρμπερτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Μπράιζαχ. «Ασφαλώς είμαστε φιλόξενοι, όμως σε κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πατήσουμε φρένο επειδή οι δυνατότητες των κέντρων φιλοξενίας έχουν εξαντληθεί», πρόσθεσε.

Οι αστυνομικοί που περιπολούν στα σύνορα μετακινούνται συχνά καθώς «και η άλλη πλευρά, δηλαδή οι διακινητές, στέλνουν αναγνωριστικά οχήματα για να δουν αν γίνονται έλεγχοι», υπογράμμισε, επίσης ο Γκέρμπερτ.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους της σε ένα τμήμα των συνόρων με τη Γαλλία, κυρίως στην περιοχή της Αλσατίας.

Περίπου 700 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα με την Αυστρία στη διάβαση του Φραϊλάσινγκ

Στο μεταξύ, σχεδόν 700 αιτούντες άσυλο που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από το Σάλτσμπουργκ για να φτάσουν με τα πόδια στη Γερμανία, πέρασαν σε γερμανικό έδαφος, ενώ άλλοι τόσοι αναμένεται να τους ακολουθήσουν μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής αστυνομίας.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη», ανέφερε ο Ράινερ Σαρφ, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι περνούν στο Φραϊλάσινγκ από διάφορες διαβάσεις. Ορισμένοι κάθονται στο χαντάκι στην άκρη του δρόμου, καθώς δεν ξέρουν πού βρίσκονται και πού να πάνε. Οι αστυνομικοί μας τους παραλαμβάνουν».

Σημειώνεται ότι η απόσταση από το Σάλτσμπουργκ στο Φραϊλάσινγκ είναι μόλις 8 χιλιόμετρα.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ έχουν απομείνει πάντως περίπου 400 άνθρωποι, από τους 2.000 που ήταν νωρίτερα. Η αυστριακή αστυνομία μεταφέρει με λεωφορεία τους πρόσφυγες, που φτάνουν με το τρένο στην πόλη, σε ένα νέο καταφύγιο, λίγα χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα, προκειμένου να διευκολύνει όσους θέλουν να περάσουν γρήγορα τα σύνορα.

Σχετικές ειδήσεις