ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλούν τα Σκόπια: O Πόποσκι ρίχνει το «μπαλάκι» στην Ελλάδα!

Προκαλούν τα Σκόπια: O Πόποσκι ρίχνει το «μπαλάκι» στην Ελλάδα!

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι επιμένει στον φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα και προτρέπει τους οικονομικούς μετανάστες να ζητούν άσυλο από την χώρα μας!

Το θέμα με την προσφυγική και μεταναστευτική ροή κινείται σε «τεντωμένο σκοινί».

Ο Νίκολα Πόποσκι ισχυρίζεται στην συνέντευξή του πως για τον φράχτη στα σύνορα, ευθύνεται η απόφαση ευρωπαϊκών κρατών να μην αποδέχονται οικονομικούς μετανάστες. Υποστήριξε δε πως υπάρχουν σκέψεις, το μήκος του υπό κατασκευή φράχτη (έχει οριστεί για τα 6 χλμ.,) να επεκταθεί ακόμη κατά 15 χλμ!

Όταν ρωτήθηκε γιατί τα Σκόπια δεν επιτρέπουν για παράδειγμα σε Πακιστανούς να κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα και τους εμποδίζουν στα σύνορα, ο Πόποσκι απάντησε: «Γιατί δεν το κάνουν στην Ελλάδα; Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και είναι χώρα ασφαλής».

Για το λόγο που τα Σκόπια ζητούν την ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα με την Ελλάδα, ο Πόποσκι ανέφερε με νόημα πως η περιοχή αυτή είναι η μοναδική συνοριακή γραμμή της ζώνης Σένγκεν που δεν προστατεύεται από την Frontex.

Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες και στην ελληνική πλευρά:

«Γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν περίπου χίλιοι μετανάστες άρχισαν να πετούν πέτρες στη συνοριακή αστυνομία της Μακεδονίας, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν η Frontex έδινε δυναμικά το “παρών”. Τι έκαναν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν την επίθεση από το έδαφός τους σε γείτονα χώρα; Και τι άτομα είναι αυτά που ρίχνουν πέτρες στην αστυνομία για να τους επιτραπεί δια της βίας η είσοδος; Αυτό είναι απαράδεκτο. Η παρουσία της Frontex θα ενίσχυε τη συνεργασία Ελλάδας και Μακεδονίας. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνεται ο έλεγχος ώστε η είσοδος να επιτρέπεται μόνο σε εκείνα τα άτομα που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ», δήλωσε ο Πόποσκι.

Σχετικές ειδήσεις