ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Κέρι - Ζαρίφ στη Βιέννη προς άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Συνάντηση Κέρι - Ζαρίφ στη Βιέννη προς άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον κόσμο, γιατί δείχνει ότι μεγάλα προβλήματα μπορούν να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της πίεσης και απειλών»

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν «θα αρθούν σήμερα», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά την άφιξή του στη Βιένη, το μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον ιρανικό λαό και οι κυρώσεις θα αρθούν», δήλωσε ο Ζαρίφ. «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την περιοχή που απαλλάσσεται από τη σκιά μιας ανώφελης αντιπαράθεσης. Είναι επίσης μια καλή μέρα για τον κόσμο, γιατί δείχνει ότι μεγάλα προβλήματα μπορούν να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της πίεσης και απειλών».

«Εκτός από την ανακοίνωση της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, θα έχω επαφές με τον Τζον Κέρι, τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γιουκίγια Αμάνο, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», τόνισε.

«Μετά την έναρξη της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, το έδαφος είναι πρόσφορο για μια μεγαλύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση του βασικού κινδύνου που απειλεί την περιοχή μας, δηλαδή, την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», πρόσθεσε αναφερόμενος κυρίως στην αύξηση της δύναμης στην περιοχή τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η πυρηνική συμφωνία αναμένεται να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μια σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το 2006.

Σχετικές ειδήσεις