ΚΟΣΜΟΣ

Ηγέτης της ρωσικης αντιπολίτευσης στο στόχαστρο ελεύθερου σκοπευτή

Ηγέτης της ρωσικης αντιπολίτευσης στο στόχαστρο ελεύθερου σκοπευτή

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση εναντίον της ρωσικής αντιπολίτευσης, τους ηγέτες της οποίας χαρακτηρίζει «εχθρούς του λαού».

Την ίδια ώρα δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Κασιάνοφ στο στόχαστρο ενός ελεύθερου σκοπευτή.

Για τον πρώην αντάρτη Καντίροφ, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αξίζουν να δικαστούν για δολιοφθορά.

Ο Κασιάνοφ, πρώην πρωθυπουργός του Πούτιν (2000-2004), νυν πολιτικός του αντίπαλος, με δηλώσεις του τόνισε πως θεωρεί το βίντεο αυτό υποκίνηση στη δολοφονία του και εξέφρασε την ελπίδα ο Ρώσος πρόεδρος να πάρει θέση ενάντια στον Καντίροφ.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν συμπληρωθεί η επέτειος της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ, ενός από τους ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης, που δέχθηκε τέσσερις σφαίρες στην πλάτη ενώ βάδιζε σε μια γέφυρα, σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο, την 27η Φεβρουαρίου 2015.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν κατηγορήσει μια ομάδα Τσετσένων για την δολοφονία του Νεμτσόφ. Οικείοι και σύμμαχοι του Νεμτσόφ καταγγέλλουν πως ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας δεν έχει συλληφθεί και ότι οι αρχές προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση. Ζητούν να ανακριθεί ο Καντίροφ.

Ο 39χρονος Τσετσένος πρόεδρος απορρίπτει και χαρακτηρίζει ανοησίες τις υπόνοιες πως ενέχεται στην δολοφονία του Νεμτσόφ.

«Η ενέργεια του Καντίροφ αποτελεί υποκίνηση στη δολοφονία πολιτικού ηγέτη ή ηγέτη οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε ο Κασιάνοφ, πρόεδρος του κόμματος PARNAS της αντιπολίτευσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.

«Πρόκειται σαφώς για ποινικό αδίκημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως επισήμανε, οι δικηγόροι του «πιθανόν» θα επικοινωνήσουν με την αστυνομία για ζητήσουν να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Καντίροφ.

Στο επίμαχο βίντεο, ο 58χρονος Κασιάνοφ εικονίζεται στο Στρασβούργο, όπου ο Καντίροφ έγραψε ότι Κασιάνοφ ταξίδεψε για να συγκεντρώσει χρήματα για την ρωσική αντιπολίτευση.

Τον περασμένο μήνα, ο Κασιάνοφ μίλησε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και κάλεσε τα κράτη μέλη της να συντάξουν μια έκθεση για την δολοφονία του Νεμτσόφ.

Στο στόχαστρο του ελεύθερου σκοπευτή εικονίζεται εξάλλου στο ίδιο βίντεο και ο 34χρονος Βλάντιμιρ Κάρα-Μούρζα, στενός φίλος του Νεμτσόφ και ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο οποίος υποστηρίζει πως κάποιος προσπάθησε να τον σκοτώσει δηλητηριάζοντάς τον πέρυσι.

«Πιστεύουμε ότι (σ.σ. το βίντεο) είναι αποτέλεσμα ενός κλίματος ατιμωρησίας που κυριαρχεί στην Ρωσία, έπειτα από την δολοφονία του Νεμτσόφ» δήλωσε ο Κάρα-Μούρζα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχετικές ειδήσεις