ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο Ολάντ

Γαλλία: Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουλα Ολάντ επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα στην κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί του Συνταγματικού Συμβουλίου (το συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας).

Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Εμανουέλ Κος αναλαμβάνει υπουργός Στέγασης, κάτι που δείχνει ότι ο Ολάντ επιδίωξε μια ευρύτερη συσπείρωση και πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο Μανουέλ Βαλς διατήρησε τον θώκο του πρωθυπουργού, ο Μισέλ Σαπέν αυτόν του υπουργού Οικονομικών και ο Εμανουέλ Μακρόν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας.

Ο επικεφαλής του μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ζαν-Μισέλ Μπελέ αναλαμβάνει υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας ένα στέλεχος του κόμματός του που διατηρούσε ως σήμερα τον θώκο αυτό.

Έκπληξη χαρακτηρίστηκε ο διορισμός του 66χρονου Ερό, του πρώην πρωθυπουργού (2012-2014), στην ηγεσία της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος φέρεται να προτιμήθηκε έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργού Οικολογίας, πρώην υποψήφιας των Σοσιαλιστών για την προεδρία (2007) και πρώην συντρόφου του Ολάντ, η οποία σύμφωνα με τις φήμες ήταν το φαβορί για να αναλάβει το ΥΠΕΞ.

Ο γερμανόφωνος Ερό επιστρέφει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών του, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκδίωξή του από τον θώκο του πρωθυπουργού την άνοιξη του 2014.

Σχετικές ειδήσεις