ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιδρομές στη Συρία - ΕΕ και ΟΗΕ χαιρετίζουν την απόσυρση των δυνάμεών της

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιδρομές στη Συρία - ΕΕ και ΟΗΕ χαιρετίζουν την απόσυρση των δυνάμεών της

Τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων τρομοκρατών στη Συρία, παρά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της στρατιωτικής της δύναμης, θα συνεχίσει η Ρωσία, όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Άμυνας της χώρας, στρατηγός Νικολάι Πανκόφ.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε για νίκη επί των τρομοκρατών. Η ρωσική αεροπορία έχει αποστολή να συνεχίσει τις επιδρομές της εναντίον στόχων τρομοκρατών. Μια πραγματική πιθανότητα τερματισμού της βίας έχει διαφανεί», υπογράμμισε ο Ρώσος στρατηγός από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη βορειοδυτική Συρία, την επόμενη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε να τερματιστεί η ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στρατού στη Συρία.

Το πρωί της Τρίτης (15/3), μάλιστα, ένα πρώτο μέρος μεταγωγικών αεροσκαφών Τ-154 και βομβαρδιστικών Su-34 αναχώρησε για τη Ρωσία, στο πλαίσιο της αποχώρησης αυτής, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η απόσυρση στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, δεν αφορά τα «πλέον σύγχρονα» ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει αναπτύξει η χώρα, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για αντιπυραυλικές συστοιχίες S-400. «Διατηρούμε ένα δραστικό σύστημα ασφάλειας για την στρατιωτική δύναμη που παραμένει στη Συρία, κυρίως με μέσα προστασίας στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα», πρόσθεσε, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Πανκόφ, το αποτελεσματικό έργο των ρωσικών και συριακών δυνάμεων «κατάφερε σημαντικές απώλειες στους τρομοκράτες, διατάραξε την οργάνωσή τους και υπονόμευσε τη οικονομική τους δυναμική».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου τις αεροπορικές της επιδρομές εναντίον «στόχων τρομοκρατών» στη Συρία, υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ. Από την έναρξη της επέμβασης αυτής, η Μόσχα είχε αναπτύξει περίπου 50 μαχητικά αεροπλάνα.

«Ευπρόσδεκτη κάθε αποκλιμάκωση της έντασης»

Στο μεταξύ, η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αρχίσει να αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία, πως οποιαδήποτε βήματα για τη μείωση της βίας είναι σημαντικά, καθώς επαναλαμβάνονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ερωτηθείσα να σχολιάσει την αιφνιδιαστική απόφαση της Μόσχας, η Κάθριν Ρέι, εκπρόσωπος της εξωτερικής υπηρεσίας της ΕΕ, δήλωσε: «Οποιαδήποτε βήματα βοηθούν να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της βίας στο εσωτερικό της Συρίας και η παράταση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών είναι πολύ σημαντικά για τη συνολική ειρηνευτική διαδικασία».

ΟΗΕ: Θετική εξέλιξη η μερική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι η μερική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία είναι μια «θετική εξέλιξη», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή θα «επηρεάσει θετικά» τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

«Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Πούτιν την ίδια ημέρα με την έναρξη του νέου αυτού γύρου ενδο-συριακών συνομιλιών στη Γενεύη είναι σημαντική εξέλιξη, η οποία ελπίζουμε να επηρεάσει θετικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση και για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση στη χώρα», δήλωσε ο ντε Μιστούρα, σε σχόλιό του το οποίο ανέγνωσε ο 'Αχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην ευρωπαϊκή έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο Φάουζι πρόσθεσε ότι ο ντε Μιστούρα ενημερώθηκε για τη ρωσική απόφαση χθες βράδυ, λίγο πριν μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Σήμερα είναι σημαντική ημέρα, είναι η συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, είναι η 18η ημέρα της παύσης των εχθροπραξιών», υπογράμμισε ο Φάουζι τονίζοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών είναι «εύθραυστη, ευάλωτη αλλά γενικά τηρείται».

Χθες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιφνιδιάζοντας τους πάντες ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη Συρία του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η νέα αυτή εντυπωσιακή εξέλιξη την οποία επεφύλασσε ο Ρώσος πρόεδρος, κυρίαρχος εδώ και μήνες του βηματισμού στη συριακή κρίση, σημειώνεται ενώ η σύγκρουση εισέρχεται σήμερα στον έκτο χρόνο της. Η Μόσχα ξάφνιασε πάντως τόσο τη συριακή αντιπολίτευση, όσο και τις χώρες της Δύσης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του συνομίλησαν τηλεφωνικά «για την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν σχετικά με τη μερική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία και τα προσεχή στάδια που είναι απαραίτητα για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών».

Σχετικές ειδήσεις