Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τρομοκρατικό χτύπημα στο EURO 2016 και σε ολόκληρη την Ευρώπη

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τρομοκρατικό χτύπημα στο EURO 2016 και σε ολόκληρη την Ευρώπη

Η ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες της Ευρώπης λήγει στις 31 Αυγούστου

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους αμερικανούς πολίτες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Όπως τονίζεται, οι επιθέσεις μπορεί να στοχεύσουν μεγάλες εκδηλώσεις, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εκδίδει τακτικά αντίστοιχες οδηγίες για χώρες ξεχωριστά και ενίοτε για μια ολόκληρη ήπειρο ή τον κόσμο στο σύνολο του, ακόμα και όταν δεν διαθέτει πληροφορίες για την ύπαρξη συγκεκριμένης απειλής για συγκεκριμένους στόχους.
Η τελευταία προειδοποίηση που εκδόθηκε για την Ευρώπη ήταν στις 22 Μαρτίου, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν διαθέτει πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη απειλή.

«Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται την Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες θα αποτελέσουν σημαντικοί στόχοι για τρομοκράτες που σχεδιάζουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα σε πολυπληθείς εκδηλώσεις», σημειώνει η ταξιδιωτική οδηγία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στην Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

«Τα στάδια που θα φιλοξενήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες του EURO 2016, οι σχεδιασμένες ζώνες για φιλάθλους και ανεξάρτητες αίθουσες διασκέδασης που θα μεταδίδουν τους αγώνες στην Γαλλία και στην Ευρώπη αποτελούν ενδεχόμενους στόχους για τρομοκράτες, όπως και άλλα αθλητικά γεγονότα μεγάλης κλίμακας και δημόσιοι χώροι συνάθροισης σε όλη την Ευρώπη», επισημαίνεται.

Παράλληλα γίνεται λόγος για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την Παγκόσμια Μέρα Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας που αναμένεται να συγκεντρώσει έως και 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες στην Κρακοβία της Πολωνίας μεταξύ της 26ης και της 31ης Ιουλίου.

«Η Πολωνία θα επιβάλει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα εθνικά της σύνορα από τις 4 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου και όσοι επισκεφτούν την χώρα κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να επιδεικνύουν τα διαβατήρια τους και να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας σε όλη την Πολωνία», αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.