ΗΠΑ: Δεν διεξήχθη η ψηφοφορία για την οπλοκατοχή παρά την καθιστική διαμαρτυρία βουλευτών (videos)

ΗΠΑ: Δεν διεξήχθη η ψηφοφορία για την οπλοκατοχή παρά την καθιστική διαμαρτυρία βουλευτών (videos)

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος απέτυχαν να θέσουν σε ψηφοφορία ένα νομοσχέδιο που περιορίζει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα, δέκα ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο, παρά την ασυνήθιστη καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Με την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, δημοκρατικοί βουλευτές άρχισαν χθες, Τετάρτη, αυτή την καθιστική διαμαρτυρία, μοναδική στην πρόσφατη ιστορία του Κογκρέσου, ωθώντας τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν να χρησιμοποιήσει το σφυρί του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση αργά μέσα στη νύκτα.

Ο Ράιαν, ο οποίος χαρακτήρισε την καθιστική διαμαρτυρία «διαφημιστικό τέχνασμα», αρνήθηκε ωστόσο να επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για δύο νομοσχέδια που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί: το ένα επεκτείνει τον έλεγχο του ιστορικού των υποψήφιων αγοραστών πριν από οποιαδήποτε αγορά όπλου σε εμπορικές εκθέσεις ή στο Ίντερνετ και το άλλο εμποδίζει να αποκτούν όπλα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες αυτών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση για τρομοκρατία.

Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε αμφισβήτηση του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, το οποίο περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για άλλα ζητήματα, ενώ οι Δημοκρατικοί βουλευτές φώναζαν «No bill, no break» (αν δεν υπάρξει νομοσχέδιο, δεν θα γίνει διάλειμμα), για να διαμαρτυρηθούν.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί ζητούσαν από τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών να ματαιώσουν τις διακοπές για την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου, καθώς οι βουλευτές πρόκειται να αναχωρήσουν από απόψε από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Έπειτα από μια ψηφοφορία σήμερα τα χαράματα για τον ιό Ζίκα, 15 ώρες μετά την έναρξη της καθιστικής διαμαρτυρίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για δύο εβδομάδες και οι Ρεπουμπλικανοί άρχισαν να φεύγουν από το κτίριο.

Όμως γύρω στους 20 δημοκρατικοί βουλευτές παρέμεναν στο κτίριο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, χωρίς να είναι σαφείς οι προθέσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη συνέχιση της διαμαρτυρίας τους.

Η καθιστική διαμαρτυρία έστειλε «ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε ο δημοκρατικός βουλευτής Στένι Χόιερ, προσθέτοντας: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί όταν το Κογκρέσο επαναλάβει τη συνεδρίασή του».

Οι Δημοκρατικοί σταματούν την καθιστική διαμαρτυρία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας θα ψηφίσουν κατά του συμβιβαστικού νομοσχεδίου για την οπλοκατοχή

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισαν να τερματίσουν την καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούσαν στο Κογκρέσο, διαμαρτυρόμενοι για την απραξία του Σώματος και την αδυναμία του να ψηφίσει μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

«Θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω. Θα φύγουμε από εδώ», ανακοίνωσε στο ημικύκλιο του κοινοβουλίου ο Τζον Λιούις, ο βουλευτής από την Τζόρτζια που είχε την πρωτοβουλία της κίνησης αυτής. Όμως «θα κρατήσουμε την πίστη μας και θα επιστρέψουμε εδώ στις 5 Ιουλίου, πιο αποφασισμένοι από ποτέ’, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο έχει διακόψει τη λειτουργία του μέχρι και τις 4 Ιουλίου, τη γιορτή για την επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Ο βουλευτής Στένι Χόιερ, δεύτερος στην ιεραρχία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι οι βουλευτές θα επιστρέψουν στις περιφέρειές τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να εξασφαλίσουν περισσότερη στήριξη ώστε να περάσουν τα μέτρα που επιδιώκουν.

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ρεπουμπλικανοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μια ψηφοφορία αργότερα σήμερα για να ακυρώσουν το διακομματικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο για τον έλεγχο της αγοράς όπλων, το οποίο ήταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και αρκετές ημέρες.

Η Γερουσία αναμένεται επίσης να διεξαγάγει ψηφοφορία για ένα πιο συντηρητικό μέτρο που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί.