Έκρηξη Ομπάμα: Να σταματήσει η υστερία με το Brexit

Έκρηξη Ομπάμα: Να σταματήσει η υστερία με το Brexit

«Υπάρχει μια υστερία ότι χάνεται το NATO, διαλύεται η βορειοατλαντική συμμαχία, ο καθένας μαζεύεται στη γωνιά του. Δεν συμβαίνει αυτό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε να μην υπάρξει μια διεθνής, οικονομική «υστερία» μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι μολονότι μπορεί να υπάρξει μια «παύση» στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι απίθανο να συμβούν κατακλυσμιαίες αλλαγές.

«Υπήρξε μια κάποια υστερία μετά το δημοψήφισμα, σαν να είχε χαθεί με κάποιο τρόπο το ΝΑΤΟ, σαν να διαλυόταν η Συμμαχία και η κάθε χώρα να τρέχει να κρυφτεί στη γωνιά της. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοσταθμό NPR. «Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τι συνέβη είναι ο εξής: πατήθηκε το κουμπί της παύσης όσον αφορά το σχέδιο της πλήρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», εξήγησε.

Ο Ομπάμα είπε ότι ο ίδιος «δεν θα υπερέβαλε» όσον αφορά τις συνέπειες του Brexit, αν και είχε προσωπικά ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι η ΕΕ «προχωρούσε πιθανότατα πιο γρήγορα απ' ό,τι έπρεπε» και χωρίς την αναγκαία ομοφωνία.

«Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια στιγμή που όλη η Ευρώπη θα πει: Ας πάρουμε μια ανάσα κι ας δούμε πώς θα διατηρήσουμε τις εθνικές ταυτότητές μας, πώς θα διατηρήσουμε τα οφέλη της ολοκλήρωσης και πώς θα χειριστούμε την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι», τόνισε.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον- Λονδίνου στον τομέα της ασφάλειας δεν θα επηρεαστούν από το Brexit

Στο μεταξύ, οι στενές σχέσεις που διατηρούν η Ουάσιγκτον με το Λονδίνο, στον τομέα της ασφάλειας, δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι η Βρετανία παραμένει ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επηρεαστούμε διόλου από την απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί ψηφοφόροι την περασμένη εβδομάδα», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου υπέρ του Brexit.