ΚΟΣΜΟΣ

Ογδόντα τρεις υποψήφιοι για την προεδρία!

Ογδόντα τρεις υποψήφιοι για την προεδρία!
Έτοιμοι να διεκδικήσουν την προεδρία του Κιργιστάν στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, είναι 83 υποψήφιοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της, η οποία...

Έτοιμοι να διεκδικήσουν την προεδρία του Κιργιστάν στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, είναι 83 υποψήφιοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της, η οποία διοικείται από ένα προσωρινό πρόεδρο μετά την επανάσταση της άνοιξης του 2010.

Συνολικά 83 πρόσωπα έχουν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρική εκλογή της 30ής Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός και ένας εθνικιστής ηγέτης, δήλωσε ο Τζενιζμπέκ Ακμάτοφ, μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, μετά την εκπνοή σήμερα της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Οι υποψήφιοι πρέπει τώρα να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30.000 υπογραφές και να καταβάλουν 100.000 σομ (1.565 ευρώ) ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να περάσουν ζωντανά στην τηλεόραση ένα τεστ στην κιργιζική γλώσσα, το οποίο δεν έγινε γνωστό πότε ούτε πώς θα πραγματοποιηθεί.

Οι προϋποθέσεις αυτές θα εξαλείψουν πιθανόν τους περισσότερους από τους υποψηφίους. Μόνο 16 εξ αυτών έχουν αναδειχθεί από πολιτικούς σχηματισμούς στο Καζακστάν και οι άλλοι είναι μεμονωμένοι υποψήφιοι.


Η σημερινή προσωρινή πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Διορίστηκε στη θέση αυτή τον Απρίλιο του 2010 από τους ηγέτες της επανάστασης, μετά είδε τη θητεία της να παρατείνεται με δημοψήφισμα ως το Δεκέμβριο του 2011.