ΚΟΣΜΟΣ

Μοσούλη: Άγριες μάχες μεταξύ ιρακινών δυνάμεων και τζιχαντιστών (video)

Μοσούλη: Άγριες μάχες μεταξύ ιρακινών δυνάμεων και τζιχαντιστών (video)

Η πόλη αποτελεί το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ακραίων ισλαμιστών στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι του Ιράκ κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης που ξεκίνησε σήμερα για την ανακατάληψη της πόλης αυτής.

«Περίπου 4.000 πεσμεργκά συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Χαζίρ, σε τρία μέτωπα, για να εκκαθαρίσουν τα γύρω χωριά που έχουν καταληφθεί από το ΙΚ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κούρδοι προωθούνται σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Μοσούλη από τα νότια. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί επιβεβαίωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «καμπή στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ δεν θα σημάνει απαραιτήτως και το τέλος της τρομοκρατίας ή της βίας στη χώρα.

Ο Μπαρζανί τόνισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν πρόκειται να μπουν στη Μοσούλη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των εδαφών που καταλαμβάνουν οι Κούρδοι. Στο παρελθόν, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όλα τα εδάφη που θα καταλάβουν οι πεσμεργκά θα ενσωματωθούν στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τους διοικητές των πεσμεργκά, οι Κούρδοι βρίσκονται πλέον κοντά στην Καρακός, μια πόλη απ' όπου το ΙΚ εκδίωξε τους χριστιανούς το 2014. Η Καρακός ήταν η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ πριν καταληφθεί από το ΙΚ. Οι περισσότεροι χριστιανοί κάτοικοί της έφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο αντισυνταγματάρχης των πεσμεργκά Μοχάμαντ Ντάργουις είπε ότι στους κεντρικούς δρόμους και στους αγρούς, στις κοινότητες που απελευθερώθηκαν, υπάρχουν διάσπαρτες αυτοσχέδιες βόμβες ενώ επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα καθυστερούν την προέλαση των δυνάμεων. Ένας ταγματάρχης των Κούρδων διευκρίνισε ότι ορισμένοι μαχητές μπήκαν στα χωριά επιβαίνοντας σε στρατιωτικά οχήματα αλλά «δεν έκαναν τίποτα, δεν περπάτησαν καν στους δρόμους». Όπως διευκρίνισε, οι άνδρες του περιμένουν τις ομάδες των πυροτεχνουργών να εκκαθαρίσουν την περιοχή.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που συνοδεύει τους Κούρδους μαχητές ανέφερε ότι υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.

Σε εικόνες από τις επιχειρήσεις που μεταδόθηκαν από το κουρδικό κανάλι Rudaw διακρίνονται οι πεσμεργκά να πυροβολούν για να σταματήσουν έναν καμικάζι που επιβαίνει σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και κατευθύνεται καταπάνω τους. Δύο Κούρδοι βουλευτές είπαν ότι τουλάχιστον οκτώ Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα στις επιχειρήσεις, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τις συνθήκες του θανάτου τους.

Λίγο νωρίτερα, το «πρακτορείο» Amaq των τζιχαντιστών μετέδωσε ότι η οργάνωση εξαπέλυσε αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, πραγματοποιήθηκαν οκτώ επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Κούρδων μαχητών και καταστράφηκαν δύο Humvee των κουρδικών και σιιτικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σημείου ελέγχου ασφαλείας νότια της Βαγδάτης

Βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε σήμερα ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου ασφαλείας νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας 25, ανακοίνωσαν η αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής σιιτών παραστρατιωτικών μαχητών από το σημείο ελέγχου στη Γιουσουφίγια, 15 χλμ. νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, δήλωσαν οι πηγές.

Προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αστυνομικών και των στρατιωτών που στελέχωναν τη θέση, καθώς σε σιίτες μαχητές και αμάχους, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η σκληροπυρηνική σουνιτική οργάνωση ενέτεινε τις βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση φέτος, καθώς χάνει έδαφος από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, και από σιίτες παραστρατιωτικούς.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση με φορτηγό τον Ιούλιο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 324 ανθρώπων στην περιοχή Καράντα της Βαγδάτης, η πιο φονική επίθεση που σημειώθηκε σε μια μεμονωμένη περιοχή του Ιράκ μετά την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003.

Συνάντηση στο Παρίσι των υπουργών Άμυνας του συνασπισμού κατά του ΙΚ

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Άμυνας 13 χωρών που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα συναντηθούν στις 25 Οκτωβρίου στο Παρίσι για να ενημερωθούν κυρίως για τις εξελίξεις στη μάχη της Μοσούλης, στο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Δώδεκα υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Άστον Κάρτερ, θα βρίσκονται στο Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Εκτός από τους υπουργούς του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, παρόντες θα είναι και οι ομόλογοί τους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία).

Στο διεθνή συνασπισμό μετέχουν περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλές αραβικές και ασιατικές.

«Ο στόχος είναι να ενημερωθούμε για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στη Μοσούλη», διευκρίνισε μια πηγή από το περιβάλλον του Λε Ντριάν, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να αποφύγουμε κυρίως τη μεταφορά σημαντικών πόρων του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) από τη ζώνη της Μοσούλης προς τη Συρία».

Οι 13 υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία, όπου το ΙΚ διατηρεί ισχυρά προπύργια, κυρίως στη Ράκα. «Θα δοθεί η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντική είναι η ανακατάληψη της Ράκας», ανέφερε το περιβάλλον του Λε Ντριάν, υπογραμμίζοντας ότι «το Παρίσι συμφωνεί πλήρως» με τις ΗΠΑ όσον αφορά σε αυτόν τονστόχο.

Στη Μοσούλη το ΙΚ έχει 5.000-8.000 μαχητές ενώ οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις αριθμούν περίπου 45.000 άνδρες. Άγνωστο παραμένει αν οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί και να υπερασπιστούν τις θέσεις τους ή αν θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν προς άλλες περιοχές και ιδίως προς τη Συρία.

Σημειώνεται τέλος ότι οι υπουργοί Άμυνας του διεθνούς συνασπισμού έχουν ήδη συναντηθεί άλλες τέσσερις φορές φέτος, στο Παρίσι τον Ιανουάριο, στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, στη Στουτγάρδη το Μάιο και στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

ΗΠΑ: Έχουμε συμβουλευτικό ρόλο στην ανακατάληψη της Μοσούλης

Παράλληλα, το Πεντάγωνο υποβάθμισε την πιθανότητα ανάληψης οποιουδήποτε νέου ρόλου από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στη μάχη του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την εμπροσθοφυλακή και διαδραματίζουν ένα συμβουλευτικό ρόλο για την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις διαδραματίζουν ακόμη μια φορά ένα συμβουλευτικό ρόλο, ένα ρόλο υποκινητή αυτών των ιρακινών δυνάμεων… Οι περισσότερες από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν βρίσκονται σε κανένα σημείο κοντά στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, σε μια συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως πολλοί αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει αποστολές συμβουλευτικής ή υλικοτεχνικής στήριξης.

«Ο ρόλος σήμερα των αμερικανικών δυνάμεων σήμερα δεν έχει αλλάξει μέχρι αυτό το σημείο», δήλωσε ο Κουκ.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού κράτους Μπρετ ΜακΓκέρκ, οι ιρακινές δυνάμεις πραγματοποιούν σταθερή πρόοδο σε όλα τα μέτωπα κατά την πρώτη μέρα της εκστρατείας για την ανακατάληψη της πόλης από το ΙΚ.

Όπως πρόσθεσε ο ΜακΓκέρκ, οι αεροπορικές επιδρομές του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων έχουν πλήξει 52 στόχους σε 24 ώρες.

Σχετικές ειδήσεις